STA

 |  Družba

Hidrologi / »Najbolj nas skrbi, ker ne vemo, kako bo voda odtekala«

Hidrologi opozarjajo na nepredvidljivost razmer po zadnjih poplavah, ki so spremenile rečne struge in njihova zaledja

ss

Hidrolog Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso) je na današnji novinarski konferenci po izdanem najvišjem, rdečem vremenskem opozorilu za severni del države opozoril na nepredvidljivost razmer po ujmi na začetku avgusta.
© STA / YouTube

Hidrolog Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso) je na današnji novinarski konferenci po izdanem najvišjem, rdečem vremenskem opozorilu za severni del države opozoril na nepredvidljivost razmer po ujmi na začetku avgusta. "Takratne poplave so precej spremenile pokrajino, zato ne vemo natančno, kako bo voda odtekala," je dejal.

Hidrološke napovedi ob napovedanih nalivih danes in jutri so zaradi posledic ujme na začetku meseca bolj negotove. "Poplave v začetku avgusta so spremenile rečne struge in njihova zaledja. Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala na teh delih porečij in to je tisto, kar nas najbolj skrbi," je pojasnil Polajnar.

Povedal je, da če rečne struge niso več vzpostavljene tako, kot so bile pred tem, če so prisotni plazišča in veliki nanosi naplavin, lahko pride do sestavljenih dogodkov. "To pomeni, da padavine povzročijo drsenje zemljine, odnašanje naplavin v rečne struge in temu primerno so lahko poplave v takšnih vodotokih nepredvidljive," je dodal.

ss

Brane Gregorčič, meteorolog, na današnji tiskovni konferenci
© STA / YouTube

Za območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, so zato zaradi pričakovanih nalivov na Arsu danes izdali opozorilo najvišje, rdeče stopnje, sicer pa za ostala območja velja oranžno vremensko opozorilo.

Prve nevihte z močnimi nalivi so danes zjutraj zajele Primorsko, sredi dneva in popoldne pa se bo pas intenzivnih padavin po napovedih vremenoslovcev pomikal prek osrednje Slovenije proti vzhodu. Najmočnejše nalive pričakujejo ob močnem višinskem vetru južnih smeri predvsem na območju med Snežnikom in Kamniško Savinjskimi Alpami.

"Tam se bodo prožili predvidoma najmočnejši nalivi, in sicer popoldne in zvečer, in na teh območjih lahko pričakujemo potem tudi hiter porast hudourniških vodotokov," je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

"Zaradi ciklona, ki bo vztrajal nad genovskim zalivom tudi jutri, pričakujemo tudi jutri, predvsem v drugi polovici dneva, znova izdatne padavine. Nalivi ne bodo sicer tako ekstremni, kot jih lahko pričakujemo danes, vendar smo tudi za jutri za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije zaradi pričakovanega dežja in tudi še krajevnih neviht."

Brane Gregorčič,
meteorolog

"Zaradi ciklona, ki bo vztrajal nad genovskim zalivom tudi jutri, pričakujemo tudi jutri, predvsem v drugi polovici dneva, znova izdatne padavine. Nalivi ne bodo sicer tako ekstremni, kot jih lahko pričakujemo danes, vendar smo tudi za jutri za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije zaradi pričakovanega dežja in tudi še krajevnih neviht," je dodal.

Danes hidrologi po besedah Polajnarja pričakujejo naraščanje hudourniških vodotokov in poplavljanje zalednih voda predvsem v porečjih med Snežnikom in Kamniško Savinjskimi Alpami, pa tudi Karavankami. "Težišče hudourniškega dogajanja bo tako lahko v porečjih Reke in Ljubljanice na Notranjskem, prek Polhograjskih dolomitov v Škofjeloško hribovje in pa potem na Gorenjsko z levimi pritoki reke Save od Jesenic preko Tržiške in Kamniške Bistrice proti Savinji. V vseh teh dolinah lahko pričakujemo hudourniške izbruhe, pa seveda tudi drugod v prej omenjenih hribovjih," je povedal Polajnar. "Zaradi spremenjenih odtočnih razmer v teh prizadetih delih porečij ne vemo natančno, kako se bo voda raztekala, zato bo tam potrebna še največja previdnost," je opozoril.

Zaenkrat po njegovih besedah kaže, da bodo večje reke, kot sta Sava in Savinja, tudi v spodnjem toku ostale v svojih strugah. V torek naj bi narasli tudi Drava in Mura, a se bosta po trenutnih ocenah razlivali na običajnih poplavnih območjih.

ss

Hidrolog Janez Polajnar
© STA / YouTube

Rok Penec z direkcije za vode je zagotovil, da pozorno spremljajo dogajanje. "Glede na napovedi bo v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave, in tudi vsa mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta območja," je dejal.

"Glede na napovedi bo v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave, in tudi vsa mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta območja."

Rok Penec,
Direkcija za vode RS

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je ponovno pozval prebivalce, še posebej na ranljivih območjih, da spremljajo dogajanje, predvsem radarsko sliko padavin, in se pravočasno umaknejo pred morebitno nevarnostjo. "To je v tem trenutku skoraj edini ukrep, ki ga lahko naredimo pri tem tipu poplav, torej hudourniških poplav," je dejal. Dodal je še, da je priporočljiva previdnost tudi na ostalih območjih.

Dogajanje se bo po ocenah Arsa postopno umirjalo v sredo, v drugi polovici tedna pa kaže na deloma jasno vreme brez večjih vremenskih posebnosti.

icZE_aqPrMM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.