STA

 |  Svet

EU / Ukrajini dodatnih 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči

V okviru te pomoč je Kijevu letos skupno izplačala že 13,5 milijarde evrov

Predsednica Evropske komisije Ursula vn der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula vn der Leyen
© Kuhlmann /MSC / Wikimedia Commons

Evropska komisija je danes Ukrajini izplačala 1,5 milijarde evrov v okviru paketa makrofinančne pomoči, vrednega do 18 milijard evrov. V okviru te pomoči, ki je namenjena pokrivanju njenih takojšnjih potreb po financiranju, je sicer Kijevu letos skupno izplačala že 13,5 milijarde evrov, je sporočila Evropska komisija.

"Samo letos smo Ukrajini izplačali že 13,5 milijarde evrov za pomoč pri zagotavljanju delovanja bolnišnic, šol in drugih javnih storitev. Naša stalna podpora Ukrajini pa pomaga tudi pri izplačevanju plač in pokojnin," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da bo EU še naprej prispevala k obnovi Ukrajine.

"Samo letos smo Ukrajini izplačali že 13,5 milijarde evrov za pomoč pri zagotavljanju delovanja bolnišnic, šol in drugih javnih storitev. Naša stalna podpora Ukrajini pa pomaga tudi pri izplačevanju plač in pokojnin."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Ukrajina je novo pomoč unije prejela potem, ko je Evropska komisija 25. julija ugotovila, da je Kijev dosegel pomemben napredek pri krepitvi finančne stabilnosti, vladavine prava, izboljšanju svojega plinskega omrežja ter spodbujanju energetske učinkovitosti in boljšega poslovnega okolja.

Od začetka ruske invazije februarja lani so EU in njene članice za podporo Ukrajini in njenim prebivalcem, vključno z oskrbo ukrajinskih beguncev v državah članicah, namenile že približno 81 milijard evrov pomoči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.