STA

 |  Svet

»Blokada, ki ogroža življenje civilistov, je prepovedana v skladu z mednarodnim pravom«

Popolno blokado območja Gaze, kakršno je po napadih gibanja Hamas naznanil Izrael, prepoveduje mednarodno pravo

Volker Türk

Volker Türk
© ZN / Flickr

Popolno blokado območja Gaze, kakršno je po napadih gibanja Hamas naznanil Izrael, prepoveduje mednarodno pravo, je danes v izjavi poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Kot je zapisal, je treba spoštovati dostojanstvo in življenje ljudi, obe strani pa je pozval k umiritvi razmer, ki jih je primerjal s sodom smodnika.

"Mednarodno humanitarno pravo je jasno: obveznost stalno skrbeti za to, da se prizanese civilnemu prebivalstvu in objektom, velja, dokler trajajo napadi," je zapisal Türk.

"Vzpostavitev blokade, ki ogroža življenje civilistov, tako da jim odreka za preživetje nujne življenjske potrebščine, je prepovedana v skladu z mednarodnim pravom," je zatrdil Türk. Vsakršna omejitev gibanja ljudi in blaga v okviru blokade mora biti upravičena z vojaško nujnostjo, sicer lahko pomeni kolektivno kaznovanje, je še poudaril.

"Mednarodno humanitarno pravo je jasno: obveznost stalno skrbeti za to, da se prizanese civilnemu prebivalstvu in objektom, velja, dokler trajajo napadi."

Volker Türk,
visoki komisar ZN za človekove pravice

Blokada, kakršno je napovedal Izrael, po njegovih besedah prinaša tveganje za dodatno poslabšanje humanitarnih razmer in stanja človekovih pravic na območju Gaze, vključno z zmožnostjo delovanja vse bolj obremenjenih zdravstvenih ustanov.

Popolno blokado območja Gaze, v okviru katere naj bi tamkajšnjim prebivalcem prekinili dostop do elektrike, vode in hrane, je v ponedeljek naznanil izraelski obrambni minister Joav Galant.

Izrael se je s tem odzval na nepričakovan in silovit napad islamističnega gibanja Hamas minuli konec tedna, v katerem je bilo ubitih več kot 900 Izraelcev. Obenem nadaljuje zračno obstreljevanje Gaze, kjer so doslej našteli več kot 700 smrtnih žrtev.

AS7L1OOpvaI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.