STA

 |  Svet

»Desetletje narodnega preporoda«

Keir Starmer je napovedal "desetletje narodnega preporoda", če se bo na naslednjih volitvah, ki bodo predvidoma prihodnje leto, na oblast vrnila njegova stranka

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Keir Starmer je v torek napovedal "desetletje narodnega preporoda", če se bo na naslednjih volitvah, ki bodo predvidoma prihodnje leto, na oblast vrnila njegova stranka. V ospredje kampanje bodo postavili gospodarstvo, obljubil je tudi uspešno obvladovanje krize življenjskih stroškov, ki pesti državo.

Starmer je štiridnevni kongres stranke v Liverpoolu, ki se končuje danes, izkoristil za obljubo državljanom, da bodo "dobili nazaj svojo prihodnost". "Desetletje narodnega preporoda - toliko bo treba," je pred navdušenimi podporniki napovedal politik, ki si očitno po volitvah, ki morajo potekati najpozneje do januarja 2025, želi vladati dva mandata.

Volivce je pozval, naj namesto trenutno vladajočim konservativcem svoj glas zaupajo laburistom, ki so bili nazadnje na oblasti pred 14 leti. "Ljudje se obračajo k nam, ker želijo zgraditi novo Britanijo, in mi smo graditelji," je zagotovil v nagovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru načrtov za prenovo države je med drugim napovedal izgradnjo novih mest "prihodnje generacije", skupaj z 1,5 milijona novih domov. Oslabljeno gospodarstvo namerava pomladiti s posodobljeno infrastrukturo in podporo zelenim podjetjem. Spet bodo na noge postavili tudi nacionalni zdravstveni sistem, je obljubil.

Namerava se odločno spopasti s krizo življenjskih stroškov, ki je posledica tako brexita, zaprtij v času pandemije in vojne v Ukrajini. Posvaril je sicer, da ne obstaja čarovniška palčka, ter ljudi pozval k odločnosti in potrpežljivosti.

61-letni Starmer je na čelo laburistov stopil aprila 2020, ko je po velikem porazu na volitvah leta 2019 nasledil Jeremyja Corbyna. Odtlej je stranko popeljal proti sredini. Trenutno laburisti v anketah prepričljivo vodijo pred konservativci, ki vodijo državo pod premierjem Rishijem Sunakom.

hcTRE-Il6yg

IQE3eveWyNQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.