Javna molitev rožnega venca

Pred kratkim je zavod Katoliška mladina na Kongresnem trgu v Ljubljani organiziral prvo javno molitev rožnega venca. Organizator je dejal, da je javna molitev močnejša od zasebne, na dogodek pa je posebej povabil mlade moške in fante. Na dogodku so molili tudi za mir po svetu.

Javna molitev je močnejša od zasebne, pravi katoliška mladina. Kaj o tem pravi Jezus? V svojem Govoru na gori je dejal: »In kadar molite, ne bodite kakor hinavci. Ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in vogalih glavnih ulic, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil. Pri molitvi pa ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili. Ne postanite jim podobni, saj vaš Oče ve, česa potrebujete, preden ga prosite.« (Mt 6, 58) Jezus je torej jasno povedal, kaj si misli o javnih molitvah – zanj so takšne molitve hinavske! Kaj bi potem lahko glede na Jezusove besede rekli o javni molitvi, ki so jo izvedli mladi katoliki? Če je nekaj hinavsko, ali je potem v skladu z naukom Jezusa? Kaj je hinavsko? Po SSKJ gre tudi za to, da se skrivajo pravi nameni! Kakšni so bili potem pravi nameni omenjene javne molitve? Sicer pa je že sam Jezus v Govoru na gori razkril motiv za javne molitve: da se molilci pokažejo ljudem, torej da gre za zbujanje javne pozornosti.

Takšna molitev torej nasprotuje Jezusovim besedam in zato ni krščanska.

Velik del molitve rožnega venca je molitev k Mariji. To je zanimivo, saj Jezus v prej omenjenih besedah ni omenjal molitve k Mariji, temveč samo molitev k Očetu. Ali ni potem tudi molitev rožnega venca, vsaj v delu, ki se nanaša na Marijo, v nasprotju z Jezusovimi besedami o molitvi? Če da, ali je potem molitev rožnega venca krščanska? V omenjeni molitvi cerkev Marijo označuje kot Božjo mater, kar je seveda absurdno, saj Bog ne more imeti matere. Če bi Bog imel mater, potem Bog ne bi bil Bog, temveč bi bila Bog Marija! Ali ni to še en znak o nekrščanskosti navedene molitve? Sicer pa je Marija samo mati Jezusa kot človeka in ne Kristusa kot duhovnega bitja, Kristusa Boga.

Vojna v Ukrajini, oborožen konflikt med Izraelom in Hamasom … kar kliče k molitvi za mir. Zato seveda ni čudno, da so na Kongresnem trgu molili tudi za mir. Vendar pa se postavi vprašanje, ali je bila ta molitev iskrena. Zakaj? Ker katoliški cerkvi v Ukrajini in v konfliktu med Izraelom in Hamasom ni za mir, kar je razvidno iz papeževih besed, saj je ta podprl pravico Ukrajine in Izraela do samoobrambe. Ker ta pravica vsebuje tudi vojaški odziv zoper napadalca, je jasno, da je papež podprl tudi ubijanje ljudi in uničevanje narave, saj je to posledica vojaškega odpora napadalcu. To pa pomeni, da papež ni podprl miru, temveč vojno. In to kljub Jezusovemu pacifizmu in Božji zapovedi, ki pravi Ne ubijaj in ki nima izjem! Kakšno moč ima molitev, ki je v nasprotju z Jezusovim naukom?

Zavod Katoliška mladina je na dogodek posebej povabil samo mlade moške in fante, ne pa tudi mladih deklet oz. žensk. Zakaj je dal prednost moškim? Ali mogoče gre za diskriminacijo žensk v smislu besed apostola Pavla, ki je dejal: »Kakor v vseh Cerkvah svetih naj žene tudi v vaših Cerkvah molčijo. Ni jim namreč dovoljeno govoriti, ampak naj bodo podložne, kakor pravi tudi postava. Če pa se hočejo o čem poučiti, naj doma vprašajo svoje može, ker bi bilo sramotno, če bi žena govorila v Cerkvi.« (1 Kor 14,3435) Pavel pa še pravi:

»Ženska naj se da poučiti tiho in z vso vdanostjo. Ne dovolim pa, da bi ženska poučevala, tudi ne, da bi gospodovala nad moškim. Tiho naj bo.« (1 Tim 2,1112) In kaj v zvezi z ženskami pravi za cerkev izredno pomembni učitelj Tomaž Akvinski? To so njegove besede: »Ženska je napaka narave [...] s svojim presežkom vlage in s svojo podtemperaturo je telesno in duhovno [...] manjvredna [...] neke vrste pohabljen, zgrešen, spodletel moški [...] polno udejanjanje človeške vrste je samo moški.« Jasen je bil tudi cerkveni učitelj Avguštin: »Ženska je manjvredno bitje, ki ga Bog ni ustvaril po svoji podobi. Naravnemu redu ustreza, da žene služijo možem.« 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.