Intervju: Dušan Mes

V intervjuju v 44. številki Mladine je Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic na novinarjevo iztočnico, da so naše železnice v primerjavi z Avstrijo, Italijo ali Nemčijo ostale tam nekje v času po drugi svetovni vojni, izjavil: “Te primerjave niso poštene, ko pogledate Italijo, navadno vidite progo Milano – Rim, ne vidite pa proge Vicenza – kamorkoli.” In še: “Če želiš iz Vicenze v Rim, imaš podobne težave, kot če pri nas želiš iz Novega mesta v Novo Gorico.” Mar res? Izjava me je presenetila. Leta 2022 poleti sem namreč izkoristila ponudbo Trenitalia za tridnevno karto za vse regionalne in regionalne hitre vlake. Za prenočišče za ta tridnevni izlet po Venetu sem zaradi dobre frekvence vlakov do sosednjih krajev (Verona na zahod ter Padova & Venezia Mestre & Venezia Santa Lucia na vzhod) izbrala ravno Vicenzo.

Ker bi bilo mogoče, da se je vmes v Italiji kaj spremenilo, sem preverila vozne rede Trenitalia za petek, 3. 11. 2023, od 16:00 naprej. V smer Verone sem naštela 14 (štirinajst) regionalnih in hitrih regionalnih vlakov in 8 (osem) zelo hitrih vlakov (freccie). Za relacijo Vicenza – Venezia Mestre, od koder je mogoče s prestopom nadaljevati pot do Rima, pa sem za isto obdobje naštela kar 20 (dvajset) regionalnih in hitrih regionalnih vlakov in 10 (deset) zelo hitrih vlakov. Iz Vicenze v Rim bi bilo torej v petek, 3. 11. 2023 od 16:00 dalje mogoče priti še isti dan v približno štirih urah (razdalja ca. 500 km po cestah) z enim prestopom s kar šestimi možnimi kombinacijami vlakov.

Pa poglejmo še relacijo Novo mesto – Nova Gorica (razdalja po cesti 172 km) za iste parametre. V petek, 3. 11. 2023, po 16:00 glede na iskalnik SŽ iz Novega mesta v Novo Gorico sploh ni mogoče več priti! Iz Novega mesta v Ljubljano sicer po 16:00 peljeta še 2 (dva) vlaka, a noben v prestolnico ne prispe pred 18:53, ko iz Ljubljane krene zadnji vlak za Novo Gorico. In še podatek o potovalnem času (če omilimo kriterij in v račun vzamemo vlak, ki krene iz NM v LJ dve minuti pred 16:00 in zato uspemo ujeti vlak LJ-GO ob 18:53) - skromnih pet ur in šestinštirideset minut (razdalja ca. 170 km po cestah) z dvema prestopoma.

Primerjava povezljivosti Vicenze z Rimom in Novega mesta z Novo Gorico, ki jo je v zagovor naših železnic v intervjuju uporabil g. Mes, je milo rečeno zavajajoča. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.