STA

 |  Svet

Türk obtožil Hamas in Izrael vojnih zločinov

Visoki predstavnik Združenih narodov (ZN) za človekove pravice je poudaril, da je dolžnost Izraela, da zagotovi, da lahko na območju Gaze čim več osnovnih življenjskih potrebščin doseže tiste, ki jih potrebujejo

Visoki predstavnik Združenih narodov (ZN) za človekove pravice Volker Türk je tako skrajno palestinsko gibanje Hamas kot Izrael v sredo obtožil vojnih zločinov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je ocenil, da veliko civilnih žrtev na območju Gaze kaže, da z izraelsko operacijo proti Hamasu nekaj ni v redu.

"Grozodejstva, ki so jih 7. oktobra zagrešile palestinske oborožene skupine, so bila strašna, brutalna in šokantna. To so bili vojni zločini, prav tako kot nadaljnje zadrževanje talcev," je dejal Türk na novinarski konferenci ob obisku mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze.

Izpostavil pa je, da je "izraelsko kolektivno kaznovanje palestinskih civilistov prav tako vojni zločin, kot tudi nezakonita prisilna evakuacija civilistov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je še, da je dolžnost Izraela, da zagotovi, da lahko na območju Gaze čim več osnovnih življenjskih potrebščin doseže tiste, ki jih potrebujejo.

"Grozodejstva, ki so jih 7. oktobra zagrešile palestinske oborožene skupine, so bila strašna, brutalna in šokantna. To so bili vojni zločini, prav tako kot nadaljnje zadrževanje talcev."

Volker Türk,
visoki predstavnik Združenih narodov (ZN) za človekove pravice

Na pomanjkanje pomoči je v pogovoru za Reuters v sredo znova opozoril tudi generalni sekretar ZN Guterres, ki je humanitarne razmere v Gazi opisal kot katastrofalne. Izpostavil je, da je absolutno nujno, da v Gazo pride toliko humanitarne pomoči, kot je potrebujejo prebivalci, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spomnil je, da so v zadnjih 18 dneh čez mejni prehod Rafa, ki je edini odprt za humanitarno pomoč, pripeljali le 630 tovornjakov pomoči. Dodal je, da si Združeni narodi prizadevajo, da bi pomoč lahko prepeljali tudi preko mejnega prehoda Kerem Šalom, ki je pod izraelskim nadzorom.

Tako kot Türk je bil tudi Guterres kritičen tako do Hamasa kot do Izraela. Hamas je obtožil, da krši humanitarno pravo, ker civiliste uporablja za ščit. Izrael pa je kritiziral zaradi rekordnega števila civilnih žrtev v Gazi, predvsem otrok, "katerih število daleč presega letno število v kateri koli vojni". "To pomeni, da je z načinom izvajanja vojaških operacij očitno nekaj narobe," je dejal.

Hamas je v napadu na Izrael 7. oktobra ubil 1400 ljudi, večinoma civilistov, 240 pa jih je zajel za talce. Od takrat Izrael izvaja silovite napade na položaje Hamasa na območju Gaze. V napadih je bilo doslej ubitih več kot 10.500 Palestincev, prav tako večinoma civilistov, med njimi več kot 4000 otrok.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.