STA

 |  Svet

»Severna Koreja dobavlja vojaško opremo Rusiji za nadaljevanje agresije na Ukrajino«

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prepričan, da Moskva Pjongjangu dobavlja tehnologijo in podporo za njene vojaške programe

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po pogovorih v Seulu danes opozoril, da sta Washington in Seul globoko zaskrbljena zaradi vse večjega in nevarnega vojaškega sodelovanja Severne Koreje in Rusije. Kitajsko je pozval, naj Severni Koreji prepreči "destabilizacijska" dejanja, kot so izstreljevanje balističnih raket in jedrski poskusi.

"Vidimo, da Severna Koreja dobavlja vojaško opremo Rusiji za nadaljevanje njene agresije na Ukrajino, Moskva pa Pjongjangu tehnologijo in podporo za njene vojaške programe," je dejal Blinken po pogovorih na skupni novinarski konferenci s južnokorejskim zunanjim ministrom Park Jinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavno zaveznico Pjongjanga, Kitajsko je pozval, naj prepreči Severni Koreji "destabilizacijska" dejanja, kot so izstreljevanje balističnih raket in jedrski poskusi, ki so v nasprotju z resolucijami Združenih narodov. "Kitajska ima s Severno Korejo edinstven odnos, ki ji omogoča dejanski vpliv. Zato pričakujemo, da bo ta vpliv uporabila za konstruktivno vlogo pri odvračanju Severne Koreje od neodgovornih in nevarnih dejanj," je dejal.

Blinken se je v Seulu sešel tudi z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom, s katerim sta, kot so sporočili iz State Departmenta, "odločno obsodila severnokorejske dobave vojaške opreme in streliva Rusiji za uporabo v vojni proti Ukrajini". Blinken pa se je zahvalil Yoonu za obljubo, da bo Južna Koreja prebivalcem območja Gaze pomagala s humanitarno pomočjo.

Blinken se je srečal tudi z južnokorejskim svetovalcem za nacionalno varnost Cho Tae-yongom, in v pogovoru pozdravil pomoč Seula Ukrajini.

To je bil prvi obisk Blinkna v Južni Koreji, odkar je maja lani prevzel položaj predsednik Yoon, pripotoval pa je iz Japonske, kjer se je udeležil srečanja zunanjih ministrov skupine G7 v Tokiu.

Z obiskom je izrazil podporo ključni azijski zaveznici ZDA, potem ko je Severna Koreja okrepila vojaško sodelovanje z Rusijo.

Državi sta vojaško sodelovanje okrepili, potem ko sta se severnokorejski voditelj Kim Jong-un in ruski predsednik Vladimir Putin septembra sešla na vrhu na skrajnem vzhodu Rusije. Srečanju so kmalu sledile prodaje orožja. Severna Koreja je po trditvah Seula v Rusijo poslala več milijonov kosov topniškega streliva, ki ga bo Moskva uporabila za vojno z Ukrajino. Rusija pa naj bi Severni Koreji pomagala z nasveti glede satelitske tehnologije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.