Uredništvo

 |  Družba

Danes v Ljubljani shod za Palestino / »Slovenija naj sprejme konkretne ukrepe proti Izraelu«

Ob 17. uri se bodo na Prešernovem trgu zbrali protestniki in protestnice, ki želijo "ustaviti genocid"

ss

Prejšnji mesec se je na Trgu republike na shodu za Palestino zbralo okoli tisoč ljudi
© Janez Zalaznik

Gibanje za pravice Palestincev danes ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani organizira shod za Palestino, ki so ga podnaslovili "ustavimo genocid, končajmo apartheid". Shod bo, kot so zapisali organizatorji, potekal nato po Čopovi, Cankarjevi in Prešernovi ulici, kjer sta ameriški in nemški veleposlaništvi, nato do ministrstva za zunanje in evropske zadeve, končal pa naj bi se na Šubičevi ulici oziroma na Trgu republike. 

"Gaza postaja pokopališče. Število smrtnih žrtev se približuje številki deset tisoč in dnevno narašča. Ubitih je bilo skoraj 4.000 otrok. Ljudje ne umirajo samo zaradi bombardiranj, ampak tudi zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe, vode in hrane. Število žrtev se povečuje tudi na okupiranem Zahodnem bregu, saj se nasilje izraelske vojske in s strani Izraela oboroženih naseljencev nezakonitih naselbin dnevno povečuje," so zapisali v Gibanju za pravice Palestincev. 

"Gaza postaja pokopališče. Število smrtnih žrtev se približuje številki deset tisoč in dnevno narašča. Ubitih je bilo skoraj 4.000 otrok. Ljudje ne umirajo samo zaradi bombardiranj, ampak tudi zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe, vode in hrane. Število žrtev se povečuje tudi na okupiranem Zahodnem bregu, saj se nasilje izraelske vojske in s strani Izraela oboroženih naseljencev nezakonitih naselbin dnevno povečuje."

Gibanje za pravice Palestincev

Dodali so, da je razpihovanje nasilja in sovraštva, "ki se ga je gradilo in utrjevalo skozi 75. let izraelskega režima apartheida in okupacije", sedaj "vsem na očeh s pozivi izraelskih politikov k kolektivnemu kaznovanju prebivalstva Gaze in k izbrisu Gaze". "Vse to potrjuje utemeljenost opozoril - tudi strokovnjakov Združenih narodov – da prihaja do genocida, v kolikor države ne bodo odločno ukrepale zdaj," so zapisali organizatorji in dodali, da je nujno, da tudi Slovenija opozori na nevarnost in nesprejemljivost izvršitve genocida nad Palestinkami in Palestinci, se zavzame za takojšnjo prenehanje napadov na Gazo in na Zahodnem bregu in v tej luči sprejme konkretne ukrepe proti Izraelu in se za to zavzame tudi v okviru EU, tako da "prekine diplomatske odnose, uvede vojaški embargo in sankcije ter zahteva nepristransko preiskavo morebitnih vojnih hudodelstev in zločinov zoper človečnost".

"Nujno je, da tudi zahtevamo takojšnje ukrepanje in ustavitev izvajanja genocida nad Palestinci!" so sklenili v Gibanju za pravice Palestincev. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.