Dr. Mitja Kaligarič, profesor botanike, biolog  |  ilustracija: Pri pisanju o ožgani krajini so mediji uporabljali biblične prispodobe – to je bila naravna katastrofa velikih razsežnosti. Zdelo se je, da bo črna podoba krajine z ožganimi drevesi za dolgo zaznamovala Kras. Tudi zaradi skrajne požrtvovalnosti gasilcev, ki so tvegali življenje, in zaradi vsesplošne solidarnosti takrat ni bil čas za teoretiziranje o pomenu in posledicah požara. Zdaj, po dobrem letu, pa je morda prišel čas, da nam zadnji veliki požar na Krasu ponudi trenutek za premislek o kraški krajini in njeni identiteti. Spet se je pokazal goli kamen, skala, ki je v sivi pradavnini Krasu dala ime.

 |  Mladina 46  |  Komentar

Kras po požaru

Zakaj ne izkoristimo trenutka in ne ohranimo nekaj kamnite kraške gmajne, ki smo jo v zadnjih stoletjih in desetletjih pravzaprav večinoma že izgubili?

Trava bodalica (Stipa) na Krasu: bleščanje dolgih plev v mesečini je vznemirjalo tržaškega pesnika Slataperja

Trava bodalica (Stipa) na Krasu: bleščanje dolgih plev v mesečini je vznemirjalo tržaškega pesnika Slataperja

O požarih najlaže pišemo v času jesenske moče, tako kot o suši pozimi, saj časovna odmaknjenost prida objektivnost in treznost razmišljanja. Požari na Krasu lani poleti so namreč sprožili številna razmišljanja, mnenja, pobude, načrte in že konkretne aktivnosti na požariščih. Zdaj, ko se je to – za prebivalce Krasa nadvse težko – obdobje že nekoliko odmaknilo, je čas, da se ozremo na pogorelo kraško krajino, njeno dinamiko in identiteto, z nekoliko distance in z očmi znanstvenikov, ki se s Krasom ukvarjamo in o njem pišemo. Posebej me je k temu pisanju spodbudil Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v požaru, ki ga je izdelal Zavod za gozdove Slovenije; v njem je vizija Krasa obravnavana zelo enostransko, to pa je spodbudilo poglobljeno razmišljanje botanika in krajinskega ekologa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.