Matic Gorenc

 |  Mladina 48  |  Svet

Elon Musk toži Švedsko

Teslini delavci na Švedskem zahtevajo kolektivno pogodbo

Stavkovni stražar pred tovarno Tesla v Stockholmu

Stavkovni stražar pred tovarno Tesla v Stockholmu
© Profimedia

Stavka, s katero so se švedski sindikati uprli Tesli in traja že več kot mesec, se stopnjuje. Podjetje, ki se trmasto upira ustanovitvi sindikata, zdaj toži Švedsko zaradi domnevnega onemogočanja delovnega procesa.

Stavko je pred dobrim mesecem začelo 130 mehanikov, ki delajo za Teslino hčerinsko podjetje na Švedskem. Ko je to sporočilo, da njihovega novoustanovljenega sindikata ne bo priznalo, so s podporo sindikata IF Metall 27. oktobra začeli stavkati. IF Metall je sindikat s približno 300 tisoč člani iz panog kovinarstva, farmacije, gradbeništva in inženirstva. Njegov pogodbeni sekretar Veli-Pekka Säikkälä je dejal, da »je to, da smo prisiljeni uporabiti tako udarno orožje, zelo nenavadno. Ker pa je vodstvo švedske Tesle dalo jasno vedeti, da podpis kolektivne pogodbe ni mogoč, ne vidimo drugega izhoda.«

Predsednica sindikata Marie Nilsson je dodala, da »se ta spor nanaša na plače, pokojnine in zavarovanje naših članov, ki delajo v družbi Tesla, pravzaprav pa gre tudi za ohranjanje celotnega švedskega modela trga dela«. Ta je poseben v tem, da so kolektivne pogodbe med delodajalci in sindikati izjemno pomemben del zagotavljanja delavskih pravic. Približno 90 odstotkov Švedov dela na delovnih mestih, za katera je med delodajalcem in sindikatom sklenjena kolektivna pogodba. Prednost tega je, da lahko delavci in delodajalec sklenejo pogodbo, prilagojeno njihovim specifičnim potrebam, zakoni na državni ravni tega ne morejo urediti.

Stavko mehanikov je podprlo še osem drugih švedskih sindikatov. Delavci v vseh švedskih pristaniščih onemogočajo uvoz ali izvoz Teslinih avtomobilov in delov, prav tako jih prevozniki ne transportirajo po Švedski. Električarji in tisti, ki vozila barvajo, nočejo delati na Teslinih avtomobilih. Stavko podpirajo tudi javni uslužbenci švedske pošte, ki od 20. novembra Tesli ne dostavljajo več pošiljk, niti registrskih tablic ne. Tesla je zaradi tega v ponedeljek, 27. novembra, vložila tožbo proti Švedski.

Podjetje ima sicer že dolgo zgodovino onemogočanja sindikalnih dejavnosti, je edina večja ameriška avtomobilska družba, katere delavci nimajo sindikata. Najbolj znana poskusa ustanovitve sindikata sta bila leta 2017 v Kaliforniji in letos v zvezni državi New York. Leta 2017 je Tesla odpustila enega izmed pobudnikov ustanovitve sindikata, kar je bilo naslednje leto spoznano za nezakonito, podjetje pa je moralo odpuščenega delavca spet zaposliti. Letos naj bi bilo dan po tem, ko so delavci v tovarni v New Yorku objavili namero, da se bodo sindikalizirali, odpuščenih 18 zaposlenih, ki naj bi bili povezani s sindikatom Workers United. Tudi direktor in največji lastnik Tesle Elon Musk jasno kaže prezir do sindikatov. »To je noro,« je o dogajanju na Švedskem zapisal na družabnem omrežju X, katerega lastnik je.

Podpora stavki prihaja tudi iz tujine. Največji norveški sindikat v zasebnem sektorju Fellesförbundet je švedskim kolegom zagotovil, da bo onemogočil vstop vozil švedske družbe Tesla na Norveško. »Norveška ne bi smela biti tranzitna država, prek katere bi Tesla poskušala zatreti stavko,« je rekel predsednik sindikata Jørn Eggum.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.