Konec Evrope

Polona Jamnik je v prejšnji številki Mladine nazorno prikazala zmešnjavo v evropski politiki do zelo aktualnih problemov v svetu, v veliki meri kot posledico posnemanja politike ZDA. Zelo moti to, poleg drugega, da so vladajoči politiki evropskih držav preslišali Generalnega sekretarja ZN, ko je ob nasilju Hamasa opozoril, da je to nasilje potrebno obravnavati v kontekstu obravnavanja Palestincev s strani izraelske vlade. Torej tu ne gre samo za pravico Izraela do samoobrambe.

Zaradi te izjave je izraelska diplomacija zahtevala od generalnega sekretarja, da nemudoma odstopi. V medijih nisem opazil, da bi vsaj ena evropska država vzela v bran Generalnega sekretarja in podučila Izrael, da se ne morejo obnašati do njega tako kot se obnašajo do Palestincev. Seveda so med politikami evropskih držav tudi določene razlike. Španski predsednik vlade ob obisku Izraela ni objemal predsednika izraelske vlade, pač pa mu je razložil, da je to, kar počnejo, vojni zločin. Izrael je iz Španije odpoklical svojega veleposlanika na posvetovanje.

Če bi bile vlade evropskih držav resnične borke za demokracijo in človekove pravice, bi morale biti same tiste, ki bi odpoklicale iz Izraela svoje veleposlanike na posvet. Do takšnega skupnega sklepa v okviru EU gotovo ne bo prišlo zaradi Nemčije, ki se čuti krivo zaradi nemškega holokavsta nad Judi.

Nacistična politika je temeljila na politiki večvrednosti germanske rase in manjvrednosti vseh ostalih. Za slovanske narode se je nacistični veljak Borman igral celo z odstotki - koliko posameznega slovanskega naroda je možno germanizirati, koliko ga je potrebno fizično uničiti in koliko zasužnjiti. Glede izraelske podcenjevalne politike do Palestincev najbolj pričajo številne kritične resolucije Sveta ZN za človekove pravice in resolucije Varnostnega sveta ZN, ki jih Izrael nikoli ni upošteval. Sedanje neusmiljeno bombardiranje in raketiranje Gaze ter onemogočanje življenjsko potrebne oskrbe prebivalstva Gaze spominja na nacistični pristop požgane zemlje.

Izraelska vojska je napovedala totalno uničenje Hamasa. Tudi nacisti so napovedovali uničenje odporniških gibanj. To jim ni uspevalo, ker je povečevanje nasilja je rojevalo vedno nove odporniške skupine. Ne verjamem, da z nasiljem nad Palestinci možno rešiti problem trajne varnosti Izraela in posredno tudi ostalih držav. Upam, da bodo tako v Izraelu kot tudi med Palestinci počasi prevladale tiste sile, ki bodo pripravljene iskati miroljubno in pravično rešitev tako za Izrael kot tudi za Palestince. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.