Monika Weiss

 |  Mladina 50  |  Družba

Kdo izsiljuje? Kdo služi?

Posla energetske obnove in revitalizacije 48 let stare glavne stavbe UKC Ljubljana, ki ju je pogodbeno zakoličila bivša vlada, stojita, se dražita in podaljšujeta. Ker ni nadzora EU, je teksas še večji.

Klinični center v Ljubljani bo kmalu star 50 let

Klinični center v Ljubljani bo kmalu star 50 let
© Željko Stevanić

Postopki javnega naročanja so v Sloveniji izpostavljeni številnim pravilom. Z enim samim namenom: da se javni denar porablja gospodarno, učinkovito in transparentno. Javna naročila naj bi odpirala konkurenco, izbrani pa naj bi bili najugodnejši dobavitelji. A posla energetske obnove in revitalizacije skoraj 50 let stare glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki sta bila zakoličena v času vlade Janeza Janše, terjata odgovore o tem, ali pri tem velikem projektu gledamo zakonit scenarij ali zlorabo postopkov in krajo javnega denarja. Leto in pol po podpisu prve pogodbe in pol leta po podpisu druge je narejenega minimalno. Izvajalec, gradbinec GH Holding, ki je imel najprej pogodbo v višini 49 milijonov evrov, ima danes v rokah dve pogodbi in tri anekse v skupni vrednosti 108 milijonov evrov. Zdaj zahteva še četrti aneks, s katerim bi vrednost skočila na 110 milijonov evrov, rok izvedbe pa bi se premaknil za novih 14 mesecev, z oktobra 2025 na december 2026. Ob vsem tem je že mesece izpraznjena kar osmina glavne stavbe UKC, kjer bi sicer bili pacienti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Blaž Miklavčič, GH HOLDING d.o.o.

    Kdo izsiljuje? Kdo služi?

    V članku »Kdo izsiljuje? Kdo služi?«, ki je bil objavljen dne 15.12.2023, se Blažu Miklavčiču očita, da je javno priznal, da je moral iz Slovenskih železnic oditi, ker je kršil zakon o javnih naročilih. Nato se GH Holdingu očita, da mu je junija letos »avtomatsko« pripadel še posel »revitalizacije UKC«, da GH holding zahteva četrti aneks k pogodbi o energetski obnovi, ki bi »sinhroniziral posla« energetske obnove... Več