STA

 |  Svet

»Rusija bo bodisi suverena, samozadostna država ali pa je sploh ne bo«

Ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu njegove stranke Enotna Rusija 

Ruski predsednik Vladimir Putin je na kongresu njegove stranke Enotna Rusija napovedal, da bo Rusija suverena in samozadostna država. "Zapomniti si moramo in nikoli ne pozabiti ter povedati našim otrokom: Rusija bo bodisi suverena, samozadostna država ali pa je sploh ne bo," je dejal.

Poudaril je, da bo "suverenost" eden od ključnih ciljev njegovega petega mandata v Kremlju, za katerega se bo potegoval na volitvah marca prihodnje leto. "Odločitve bomo sprejemali sami, brez namigov iz tujine," je povedal članom Enotne Rusije, ki so njegove besede pospremili z aplavzom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rusija ne more - za razliko od nekaterih drugih držav - predati svoje suverenosti za kakšno klobaso in postati satelit od nekoga," je dejal 71-letni politik. Zahod je obtožil poskusa "sejanja notranjih težav" v Rusiji. "A takšne taktike niso delovale," je dejal.

Dolgoletni voditelj, ki zadnji dve leti bije vojno z Ukrajino, je še povedal, da "imamo še veliko za narediti za interese Rusije" in da je država soočena z "zgodovinskimi nalogami", še navaja AFP.

Predsednik stranke Enotna Rusija je Dmitrij Medvedjev, ki je v današnjem nastopu dejal, da "ni nobenega dvoma, da mora biti Putin vodja v najtežjih razmerah za našo državo". Zahodne države je označil za "nevarne in cinične sovražnike".

Putin je pred dnevi potrdil, da se bo marca na volitvah potegoval za nov predsedniški mandat. To bi mu omogočilo obstanek na oblasti najmanj do leta 2030. Uradno naj bi kandidiral kot neodvisni kandidat.

Možnost vnovične kandidature mu je omogočila sprememba ustave leta 2020. V skladu z njo pa bi na oblasti lahko ostal celo do leta 2036, ko bo star 84 let.

Putin, ki je kot predsednik ali premier na oblasti od leta 1999, je v sistemu, v katerem skoraj ni opozicije oziroma je zatirana, na oblasti dlje kot katerikoli ruski voditelj po sovjetskem voditelju Josefu Stalinu.

fBdtGvCnMMA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.