STA

 |  Svet

V Beogradu se nadaljujejo protesti, opozicija ne gre na ponovne volitve

Opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN) je medtem sporočila, da se v soboto ne bo udeležila ponovljenih volitev

V Beogradu se danes nadaljujejo protesti nasprotnikov vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) zaradi domnevnih nepravilnosti na nedavnih parlamentarnih in lokalnih volitvah. Opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN) je medtem sporočila, da se v soboto ne bo udeležila ponovljenih volitev, ki bodo potekale na 28 voliščih po vsej državi.

Današnje nadaljevanje protestov je na družbenem omrežju Instagram napovedal eden od študentskih aktivistov Nikola Ristić. Študenti naj bi se ob 11. uri zbrali pred poslopjem srbskega ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo, ob 12. uri pa še pred beograjsko Filozofsko fakulteto.

Od ministrstva zahtevajo ponovni pregled volilnih imenikov in preiskavo domnevnih nepravilnosti na volitvah, na katerih je slavila SNS. Obenem zahtevajo tudi, da oblasti na prostost izpustijo protestnike - večinoma študente, ki so jih pridržali v nedeljo.

Študentski aktivisti so skupaj s predstavniki opozicije s SPN na čelu protestirali tudi v torek. Zbrali so se pred sedežem državne volilne komisije (RIK), protest pa se je zaključil zvečer pred sodno palačo, kjer so zahtevali izpustitev pridržanih protestnikov.

Eden od nosilcev liste SPN Miroslav Aleksić je na torkovih protestih po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočil, da so pridržani protestniki zgolj zahtevali razveljavitev volitev, za katere menijo, da so bile neregularne. Po njegovih besedah je sodišče za večino od njih odredilo pripor, le dva ali tri pa so izpustili, da se branijo s prostosti.

Protesti v Beogradu zaradi domnevnih volilnih goljufij potekajo že od minulega ponedeljka, v torek pa so prvič potekali tudi v Kraljevu. K protestom je pozvala SPN, ki rezultatov volitev ne priznava in zahteva ponovne volitve, v tej zahtevi pa so se jim pridružile tudi nekatere druge opozicijske stranke. Več predstavnikov SPN se je odločilo tudi za gladovno stavko.

Na ministrstvu za državno upravo in lokalno samoupravo so medtem v nedeljo zatrdili, da je volilni imenik "ena najbolj ažurnih evidenc" v Srbiji in da so trditve opozicije o t. i. fantomskih volivcih popolnoma neresnične.

Državna volilna komisija pa je minuli teden sporočila, da bodo ponovili glasovanje na 28 od okoli 8000 volišč po državi, kjer rezultatov glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo to razveljavljeno. V krajih, kjer bodo to storili, je skupno nekaj več kot 12.240 volivcev.

SPN je v torek po poročanju Tanjuga sicer sporočila, da njihova lista na sobotnih ponovljenih volitvah ne bo sodelovala. Menijo namreč, da ponovno glasovanje na 28 voliščih ne bo popravilo krivice, ki se je zgodila na volitvah 17. decembra. Ponovili so, da v skladu z ugotovitvami domačih in tujih opazovalcev zahtevajo razveljavitev volitev na vseh ravneh, od pristojnih institucij pa pričakujejo ponovni pregled volilnih imenikov.

yXBH76PPom0

WsJpI9cWqAs

pT3JbaSTF5g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.