Monika Weiss

 |  Mladina 52  |  Politika

900 evrov za 30 kvadratov

Stranka NSi z najemnino "vleče" denar od Ljudmile Novak

Ni še jasno, ali bo Ljudmila Novak znova kandidirala na volitvah za evropski parlamentt

Ni še jasno, ali bo Ljudmila Novak znova kandidirala na volitvah za evropski parlament
© Uroš Abram

Računsko sodišče je prejšnji teden objavilo poročilo o reviziji poslovanja prvih dveh političnih strank, ki jo je opravilo po lanskih državnozborskih in lokalnih volitvah; gre za revizijo strank Nova Slovenija – Krščanski demokrati in Levice. Zakon določa, da mora računsko sodišče v štirih letih po volitvah opraviti revizijo pravilnosti poslovanja vseh strank, ki so iz državnega ali občinskega proračuna prejele vsaj sto tisoč evrov.

Pri NSi revizorji računskega sodišča opozarjajo na najemnino, ki jo stranka zaračunava svoji poslanki v evropskem parlamentu Ljudmili Novak. Petletno najemno pogodbo je z evroposlanko sklenila avgusta 2019, za pisarno na sedežu stranke na Dvorakovi ulici v Ljubljani, veliko 30 kvadratnih metrov, pa ji zaračunava kar 900 evrov plus obratovalne in druge stroške. Leta 2022 je evroposlanka stranki tako zgolj z »najemnino« nakazala 10.800 evrov.

Računsko sodišče pri tem opozarja na dve dejstvi. Prvič, da gre za »relativno visok« znesek mesečne najemnine; po zadnjem poročilu geodetske uprave je bila povprečna najemnina za poslovno nepremičnino v ožjem središču Ljubljane, kjer je tudi centrala NSi, 11,5 evra za kvadratni meter, NSi pa svoji poslanki zaračunava 2,6-kratnik tega povprečja ali 30 evrov za kvadratni meter. In drugič: taka najemna pogodba med stranko in njeno evroposlanko je (lahko) zgolj obvod za višje financiranje stranke, ki je po zakonu za vse fizične osebe omejeno na desetkratnik povprečne bruto mesečne plače v RS.

Najem pisarne od same stranke bi lahko torej bil zgolj eleganten in zakonit način povrnitve čim več denarja stranki.

Plačevanje 900 evrov mesečne najemnine za evroposlanko Ljudmilo Novak ni težava. Mesečna plača poslank in poslancev evropskega parlamenta po zadnjih podatkih na spletni strani parlamenta znaša 7853,89 evra neto, prejemajo še dodatke, tudi 4940 evrov na mesec za kritje stroškov najema pisarne v matični državi, stroškov pisarniškega materiala, strojne in programske opreme in podobnega.

Kdo bo novi najemnik na Dvorakovi 11a po evropskih volitvah junija 2024, še ni jasno. NSi ima za zdaj evidentiranih 20 kandidatk in kandidatov, nabor devetih končnih bo predstavila na začetku leta, spomladi pa še vrstni red na listi.

Stranka NSi je sicer lani porabila 1,45 milijona evrov, od tega največ, 664.461 evrov, za volitve v državni zbor. Najetih je imela tudi 163.500 evrov posojil, od tega 100.000 pri Delavski hranilnici, 63.450 evrov pa pri fizičnih osebah. Računsko sodišče je stranki nazadnje izdalo pozitivno mnenje s priporočilom, naj okrepi delovanje notranje kontrole pri identificiranju prispevkov posameznih fizičnih oseb; zaradi ugotovljenih napak pri prispevkih je morala stranka 4155 evrov darovati v humanitarne namene.

Tudi drugi revidirani stranki, Levici, je računsko sodišče izdalo pozitivno mnenje, a brez priporočil.

Poročili med drugim razkrivata, da je NSi finančno odvisna od dobro preskrbljenih »donatorjev«. Z denarnimi prispevki fizičnih oseb, ki so bili njen glavni finančni vir, je namreč lani zbrala 450.552 evrov ali 42,2 odstotka prihodkov, Levica je dobila 37.079 evro

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.