STA

 |  Svet

Skrajno desna stranka pridobiva člane in podporo

Nemška skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) ima vse več članov, pridobiva pa tudi javnomnenjsko podporo

Nemška skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) ima vse več članov, pred jesenskimi volitvami v več zveznih deželah pa se krepi tudi podpora tej stranki v javnomnenjskih raziskavah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stranka je sporočila, da trenutno šteje 40.131 članov. To je približno 37 odstotkov več kot ob koncu leta 2022, ko je AfD imela 29.296 članov.

Krepi se tudi podpora stranki v javnomnenjskih raziskavah. Te kažejo, da bi, če bi parlamentarne volitve potekale zdaj, skrajno desno stranko volilo 23 odstotkov Nemcev. S tem bi AfD prvič postala druga najmočnejša stranka - za sedanjo konservativno opozicijo Krščansko-demokratske unije (CDU) in njene sestrske stranke, bavarske Krščansko-socialne unije (CSU).

Še bolje kaže AfD na deželnih volitvah v zvezni deželi Saška, ki bodo septembra. Raziskava, ki sta jo izvedla inštitut za raziskovanje javnega mnenja Civey in saški časnik Sächsische Zeitung, je pokazala, da bi AfD volilo 37 odstotkov prebivalcev Saške, drugouvrščeno CDU pa 33 odstotkov.

Skrajno desno stranko AfD bi volilo 23 odstotkov Nemcev.

Levica bi prejela osem odstotkov glasov, Zeleni, ki so del vladajoče nemške koalicije, pa sedem. Po drugi strani socialdemokratom (SPD) kanclerja Olafa Scholza trenutno uživa le triodstotno podporo in ji grozi, da ne bo dosegla petodstotnega praga za vstop v saški deželni parlament. Liberalcem (FDP) pa se trenutno obeta le en odstotek glasov.

Številni kritiki v Nemčiji AfD primerjajo z Nacionalsocialistično nemško delavsko stranko, ki je državo vodila v drugo svetovno vojno. AfD te očitke zavrača in trdi, da je demokratična stranka, ki odraža skrbi prebivalstva, naveličanega statusa quo v nemški politiki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.