Uredništvo

 |  Družba

»Spolnost je politična«

Družbene vloge in hierarhije že stoletja izpeljujejo iz domnevne narave spolov. Morda se bo to zdaj spremenilo.

V članku z naslovom Kdo je pri seksu spodaj?, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinarka Eva-Maria Schnurr piše o tem,  da je spolnost politična. "Družbene vloge in hierarhije že stoletja izpeljujejo iz domnevne narave spolov. Morda se bo to zdaj spremenilo."

"Pogled na spol je političen, prav tako na poželenje, ki je z njim tesno povezano. Prepletenost seksa in predstav o redu pojasni tudi trenutne srdite spopade o nebinarnih spolnih konceptih, transseksualnosti ali mavričnih družinah in gibanju #jaztudi. Očitno vse to v očeh nekaterih ogroža domnevni "naravni" sistem."

"Pogled na spol je političen, prav tako na poželenje, ki je z njim tesno povezano. Prepletenost seksa in predstav o redu pojasni tudi trenutne srdite spopade o nebinarnih spolnih konceptih, transseksualnosti ali mavričnih družinah in gibanju #jaztudi."

"A razprave kažejo, da se v družbeni ureditvi očitno nekaj premika, ni pa še jasno, v katero smer. Je domnevna spolna in seksualna »narava« človeka odslužila svojo vlogo edine prave utemeljitve družbenih vlog in hierarhij? Ali pa te »narave« v prihodnje ne bomo več opredeljevali tako togo binarno? Smo sredi prelomnih sprememb, podobnih tistim, ko je svojo moč izgubila »božja ureditev«? O tem bomo lahko presojali le za nazaj. A morda več kot tristo let po razsvetljenstvu končno v ospredje spolnosti in družbenih predstav prihajajo posamezniki in posameznice ter njihove pravice," piše Eva-Maria Schnurr.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.