STA

 |  Svet

Izrael / »Šlo je za napad na Hamas in ne na Libanon«

Izrael sicer uradno ni prevzel odgovornosti za napad z dronom na Bejrut, v katerem je bil ubit namestnik vodje Hamasa

Izraelska vojska je pripravljena na vse scenarije, je v torek zvečer dejal njen tiskovni predstavnik Daniel Hagari, potem ko je uboj namestnika vodje gibanja Hamas Saleha al Arurija sprožil bojazni pred nadaljnjo širitvijo konflikta. Izrael sicer uradno ni prevzel odgovornosti za napad z dronom na Bejrut, v katerem je bil ubit Aruri.

V napadu z brezpilotnim letalnikom je bil v torek v libanonski prestolnici Bejrut ubit namestnik vodje palestinskega gibanja Hamas Saleh al Aruri. O njegovi smrti so poročali različni viri, povezani tako s Hamasom kot z libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah, ki je potrdilo Arurijevo smrt.

Predstavnik Hamasa je dejal, da Arurijeva smrt ne bo pripeljala do njihovega poraza, medtem ko je predstavnik Hezbolaha obljubil, da uboj ne bo ostal nekaznovan. Ob tem ga je označil za nevaren dogodek in resen napad na Libanon.

Dogodek je obsodil tudi libanonski premier Nadžib Mikati, ki je napovedal, da bo Libanon vložil pritožbo pri Varnostnem svetu ZN zaradi napada na libanonsko suverenost. Po njegovih besedah je namen novega izraelskega zločina potegniti Libanon v novo fazo konflikta z Izraelom.

Napad na libanonsko prestolnico je namreč še okrepil že tako prisotne bojazni pred širjenjem konflikta med Hamasom in Izraelom iz Gaze na druga območja v regiji.

Zaskrbljenost je v tem pogledu v torek izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V telefonskem pogovoru s članom izraelske vojne administracije Benijem Gancom je dejal, da se je treba izogniti vsakršnemu stopnjevanju napetosti, predvsem v Libanonu.

Izrael sicer uradno ni prevzel odgovornosti za napad v Bejrutu. Predstavnik izraelske vojske Hagari ni neposredno komentiral napada ali Arurijeve smrti, dejal pa je, da je izraelska vojska "v visoki pripravljenosti za vse možne scenarije, od ofenzivnih do defenzivnih".

Svetovalec predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja Mark Regev pa je za ameriško televizijo MSNBC dejal, da je šlo za ciljno usmerjen napad na vodstvo Hamasa in ne na državo Libanon. "Kdorkoli je to storil, ima težave s Hamasom," je ocenil.

Aruri je bil sicer eden ključnih mož vojaškega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam. Bil je eden najvišjih predstavnikov Hamasa, ki je bil ubit od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med Izraelom in palestinskim gibanjem. Izrael je doslej običajno potrdil vsako smrt katerega od Hamasovih predstavnikov ali poveljnikov.

4UboYgDw5rU

uilOtoa77Qg

sWHTRN0bz6I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.