STA

 |  Svet

Zaradi antisemitizma odstopila predsednica Harvarda

Claudine Gay bo predsednica z najkrajšim mandatom v zgodovini leta 1636 ustanovljene univerze Harvard. Na položaju je bila namreč komaj od julija lani.

Predsednica ugledne ameriške univerze Harvard Claudine Gay je v torek sporočila, da odstopa s položaja, potem ko se kritike njenega nastopa v kongresu v zvezi z antisemitizmom na ameriških univerzah niso pomirile, poročajo ameriški mediji.

Prva temnopolta predsednica najstarejše ameriške univerze je skupaj z drugimi kolegi decembra pričala v odboru za izobraževanje predstavniškega doma ameriškega kongresa, v nastopu pa ni neposredno obsodila pojavov antisemitizma na njeni univerzi.

Antisemitski izpadi med ameriškimi študenti so se okrepili po izraelskem napadu na Gazo, ki je sledil terorističnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra. Pred predsednico Harvarda je decembra iz istega razloga s položaja odstopila predsednica univerze Pensilvanija Elizabeth Magill.

Claudine Gay je vztrajala na položaju, nakar so jo doletele obtožbe plagiatorstva pri pripravi doktorata. Obtožbe je zanikala, vendar pa je pregled njenih del s strani univerze pokazal, da je uporabljala jezik drugih avtorjev brez ustrezne omembe virov. Ker njena dejanja niso bila lahkomiselna ali namerna, kršitev sicer ni bilo.

"Postalo je jasno, da je v najboljšem interesu Harvarda, da odstopim, da se bo lahko univerza soočila s tem izjemnim izzivom."

Claudine Gay

"Postalo je jasno, da je v najboljšem interesu Harvarda, da odstopim, da se bo lahko univerza soočila s tem izjemnim izzivom," je v odstopni izjavi zapisala Gay.

V ameriškem kongresu so v začetku decembra pripravili odmevno zaslišanje zaradi množičnih propalestinskih demonstracij na kampusih ameriških univerz in naraščanja števila antisemitskih incidentov.

Gay je bila ena od treh predsednikov elitnih univerz, ki niso želeli dati neposrednega odgovora na vprašanje republikanske kongresnice Elise Stefanik, ali študenti, ki pozivajo h genocidu Judov, kršijo univerzitetna pravila.

Na vprašanje kongresnice Stefanik, ali poziv h genocidu nad Judi pomeni kršitev pravil Harvarda, je Gay dejala, da je to odvisno od konteksta, če je usmerjeno proti eni osebi.

Po zaslišanju je 74 kongresnikov podpisalo javni poziv k odstopu predsednikov univerz Harvard, MIT in Pensilvanija.

53-letna Claudine Gay, ki je bila rojena v New Yorku v družini priseljencev s Haitija, bo predsednica z najkrajšim mandatom v zgodovini leta 1636 ustanovljene univerze Harvard. Na položaju je bila namreč komaj od julija lani.

EoUpYk1tNVw

vkmnFbCwP6k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.