STA

 |  Svet

ZDA / »V interesu nobene države ni, da se ta konflikt zaostri«

Svarilo pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu 

Ameriški zunanji minister Antony Blinken bo danes znova obiskal Bližnji vzhod, medtem ko se krepijo strahovi, da bi se lahko izraelska vojna v Gazi razširila na celotno regijo. Gre za četrti obisk ameriškega državnega sekretarja v regiji od začetka vojne, podrobnosti programa niso znane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan, je potrdil pot, a ni razkril podrobnosti. Potrdil je le, da bo Blinken v okviru svoje poti obiskal Izrael.

Obisk so napovedali dan po dvojni eksploziji v Iranu, ki je terjala najmanj 95 življenj, 200 ljudi pa je bilo ranjenih. Teheran je za napad hitro okrivil ZDA in Izrael. Washington je sicer zanikal, da bi bila katera od omenjenih držav vpletena v napad.

Je pa ameriški predstavnik za AFP dejal, da je bil torkov napad v Bejrutu, v katerem je bil ubit namestnik vodje palestinskega gibanja Hamas Saleh al Aruri, delo Izraela.

Govorec State Departmenta Matthew Miller je pred obiskom Blinkna posvaril pred širjenjem konflikta v regiji. "To ni v interesu nikogar, niti v interesu kakšne države v regiji, niti v interesu kakšne države v svetu, da se ta konflikt zaostri še bolj kot trenutno je," je povedal.

Poleg vojne v Gazi so se razmere zaostrile tudi na meji med Izraelom in Libanonom, kjer od začetka vojne poteka redno obstreljevanje. Dodatno so se okrepile sovražnosti na območju Jemna, kjer ZDA z zavezniki grozijo uporniškem Hutijem pred posledicami, če ne bomo nehali napadati ladij v Rdečem morju.

-bCCaoF4z6M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.