STA

 |  Družba

Ljubljana / Zapora na Dunajski 

Zjutraj je bil nekoliko bolj gost promet na Tivolski cesti pred križiščem pri Bavarskem dvoru ter naprej po Masarykovi in na križišču Vilharjeve, Topniške in Šmartinske ceste

Zapora na Dunajski cesti v Ljubljani, ki so jo v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana vzpostavili danes ponoči, za zdaj ni povzročila večjih zastojev. Zjutraj je bil nekoliko bolj gost promet na Tivolski cesti pred križiščem pri Bavarskem dvoru ter naprej po Masarykovi in na križišču Vilharjeve, Topniške in Šmartinske ceste.

Vozniki so očitno upoštevali opozorila pristojnih, naj v času del v največji meri za prihod v prestolnico uporabljajo javna prevozna sredstva. Ob tem so številni še na podaljšanih novoletnih počitnicah, marsikdo pa se je zagotovo odločil za delo od doma. Za boljšo pretočnost skrbijo tudi dodatni policisti, prav tako sodelujejo mestni redarji in ostale ljubljanske službe.

Ljubljanski župan Zoran Janković sicer pričakuje, da bo življenje okrog železniške postaje v prihodnjih dveh letih in pol izjemno težko in pestro. "Ocenjujem, da bo na tem delu prometna konica praktično cel svetli del dneva. Bomo videli, mogoče pa nas čaka presenečenje in bomo spoštovali navodila ter se poskušali izogibati temu delu mesta," je dejal na sredini novinarski konferenci.

"Ocenjujem, da bo na tem delu prometna konica praktično cel svetli del dneva. Bomo videli, mogoče pa nas čaka presenečenje in bomo spoštovali navodila ter se poskušali izogibati temu delu mesta."

Zoran Janković,
ljubljanski župan

Popolna zapora na Dunajski cesti, ki je potrebna zaradi podiranja južnega dela nadvoza nad njo, bo trajala do 7. januarja. V tem času je obvoz urejen prek Celovške, Drenikove, Samove in Tivolske ceste ter v obratni smeri. Na tem območju je cesta zaprta tudi za pešce, ki so preusmerjeni prek železniškega podhoda pod Vilharjevo cesto.

V drugi fazi bodo na Dunajski cesti uredili dva vozna pasova v smeri sever in dva v smeri jug. Ostala bo polna zapora obeh pločnikov, s tem da bodo na zahodni strani vzpostavili koridor za pešce in kolesarje. Ta faza bo predvidoma trajala do 21. februarja.

V naslednji fazi, predvidoma do konca marca, bodo odprli še dva dodatna pasova, tako da bosta ostala popolnoma zaprta pločnika, trije vozni pasovi po Dunajski cesti pa bodo prevozni. Od aprila do 26. junija bodo ostale še delne zapore pločnikov.

Po tem datumu se bodo vse zapore ponovile zaradi izvedbe del na severni strani nadvoza.

Dunajska cesta je sicer v Ljubljani po Celovški druga najbolj obremenjena. Na Celovški dnevno beležijo 35.000 vozil, na Dunajski pa 25.000.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.