STA

 |  Politika

Odstopila državna sekretarka 

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi je ministrici Dominiki Švarc Pipan podala odstopno izjavo

ss

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi je podala odstopno izjavo 
© Bor Slana / STA / Gov.si

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi je ministrici Dominiki Švarc Pipan podala odstopno izjavo, so za STA potrdili na pravosodnem ministrstvu. Razlog naj bi bil nespoštovanje ustavne odločbe glede sodniških plač.

Jelen Kosijeva je bila sicer pred nastopom funkcije državne sekretarke sodnica na Višjem sodišču v Ljubljani, na Vrhovnem sodišču pa je denimo vodila projekt izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva.

Sodniki in tožilci do danes za eno uro prekinili delo in s protestnimi shodi izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač. Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo.

O protestu so obvestili pristojne evropske institucije, ne izključujejo pa niti nadaljevanja protestnih aktivnosti, če vlada ne bo odpravila neustavnosti višine sodniških plač.

Kaj je v preteklosti počela Valerija Jelen Kosi?

Kot je navedeno na spletni strani vlade, je Valerija Jelen Kosi diplomirana pravnica, ki je na pravni fakulteti v Ljubljani zaključila tudi magistrski študij.

Sodniško kariero je začela na okrajnem sodišču v Ljubljani, od leta 2014 pa je bila višja sodnica na gospodarskem oddelku ljubljanskega višjega sodišča. Leta 2016 je bila dodatno dodeljena še na vrhovno sodišče za vodenje projekta izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva.

Kot ekspert je zadnja leta delovala tudi v delovni skupini za kakovost pri Svetu Evrope in v tem okviru izdelala več študij na temo izboljšanja kakovosti v sodstvu. Je tudi namestnica zunanjega člana slovenske medresorske delovne skupine za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Valerija Jelen Kosi je v preteklosti že delala na pravosodnem ministrstvu kot direktorica Centra za izobraževanje v pravosodju, sicer pa je tudi članica Sveta za alternativno reševanje sodnih sporov pri ministrstvu za pravosodje. Od leta 2012 je aktivna na področju mediacij kot mediatorka in trenerka novih mediatorjev. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.