STA

 |  Svet

Trumpova podjetja od tujih vlad prejela več milijonov dolarjev

Predstavniki okoli 20 držav so v času, ko je bil Trump predsednik ZDA, plačevali storitve v njegovih hotelih in podjetjih

Trump, ki namerava znova kandidirati za predsednika, se sicer sooča z različnimi obtožbami na različnih ravneh, med drugim mu bodo sodili zaradi prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev leta 2020

Trump, ki namerava znova kandidirati za predsednika, se sicer sooča z različnimi obtožbami na različnih ravneh, med drugim mu bodo sodili zaradi prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev leta 2020
© Gage Skidmore / Flickr

Podjetja bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so v času, ko je bil na položaju, od tujih vlad prejela najmanj 7,8 milijona dolarjev, je razvidno iz v četrtek objavljenega kongresnega poročila z naslovom Bela hiša naprodaj.

Predstavniki okoli 20 držav, med njimi Kitajske, Savdske Arabije, Indije, Turčije in Demokratične republike Kongo, so v času, ko je bil predsednik ZDA, plačevali storitve v Trumpovih hotelih in podjetjih. Demokrati v odboru za nadzor predstavniškega doma so v poročilu opozorili, da so tovrstna nakazala tujih vlad kršitev ustavne prepovedi glede honorarjev iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepričani so, da so izvedeli le za del vseh plačil, ki jih je prejel Trump v času predsedniškega mandata preko svojih podjetij.

Glede Kitajske v poročilu trdijo, da so Peking in podjetja, med njimi letalska družba Hainan, v podjetjih v lasti Trumpa zapravili 5,5 milijona dolarjev. "Nekdanji predsednik Trump je kršil ustavo, ko so podjetja v njegovi lasti brez soglasja kongresa sprejemala prejemke, ki jih je plačeval (Peking)," so zapisali v poročilu.

Avtorji poročila ocenjujejo, da je skupna vrednost plačil iz Kitajske verjetno večja kot 5,5 milijona dolarjev, saj so imeli omejen vpogled v računovodske knjige in informacije, ki jih je Trump predložil finančnemu regulatorju.

Med večjimi plačniki je bila še Savdska Arabija, ki je plačala okoli 615.000 dolarjev za storitve v stolpnici Trump World Tower in hotelu Trump International Hotel v Washingtonu. "Nekdanji predsednik Trump se je tudi hvalil s stalno pripravljenostjo Savdijcev, da poslujejo pod zelo ugodnimi pogoji zanj," opozarjajo v poročilu.

Trump, ki namerava znova kandidirati za predsednika, se sicer sooča z različnimi obtožbami na različnih ravneh, med drugim mu bodo sodili zaradi prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev leta 2020.

Govorec kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je na vprašanje glede odziva na poročilo dejal, da o tem nima nobenih informacij.

v1CtgV0V22Q

AW0JYJV2Hn0

AsIx3vS4CgQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.