STA

 |  Politika

»Če želimo biti varuhi miru na svetu, potrebujemo evropsko vojsko«

Italijanski zunanji minister Tajani za ustanovitev vojske EU

© EP / Flickr

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani meni, da bi morala Evropska unija oblikovati lastno vojsko, ki bi imela vlogo pri ohranjanju miru in preprečevanju sporov. V pogovoru za italijanski časnik La Stampa, objavljenem v nedeljo, je poudaril, da je to predpogoj za učinkovito evropsko zunanjo politiko.

Tesnejše evropsko sodelovanje na področju obrambe je po besedah Tajanija prednostna naloga stranke Naprej Italija, ki jo vodi po smrti Silvia Berlusconija. "Če želimo biti varuhi miru na svetu, potrebujemo evropsko vojsko," njegove izjave povzemajo tuje tiskovne agencije.

"V svetu z močnimi akterji, kot so ZDA, Kitajska, Indija in Rusija, s krizami od Bližnjega vzhoda do Indopacifika, lahko italijanske, nemške, francoske ali slovenske državljane zaščiti le nekaj, kar že obstaja, in sicer Evropska unija," je še dejal Tajani.

"V svetu z močnimi akterji, kot so ZDA, Kitajska, Indija in Rusija, s krizami od Bližnjega vzhoda do Indopacifika, lahko italijanske, nemške, francoske ali slovenske državljane zaščiti le nekaj, kar že obstaja, in sicer Evropska unija."

Antonio Tajani,
italijanski zunanji minister

Evropsko obrambno sodelovanje se je na dnevni red razprav povezave uvrstilo po ruski invaziji na Ukrajino pred skoraj dvema letoma, a so bila prizadevanja doslej osredotočena predvsem na širitev Nata.

aa

Antonio Tajani, italijanski zunanji minister
© Olaf Kosinsky / WikiCommons

Tajani je še ocenil, da bi morala unija racionalizirati svoje vodstvo in namesto sedanje strukture s predsednikom Evropskega sveta in predsednikom Evropske komisije uvesti enotno predsedstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.