STA

 |  Svet

»Kar se dogaja, je nezakonito po izraelskem in mednarodnem pravu«

Poziv k zaščiti Palestincev na Zahodnem bregu

Nemška zunanja ministrica je med obiskom na zasedenem Zahodnem bregu, ki je pod palestinsko upravo, pozvala izraelsko vlado k boljši zaščiti Palestincev pred napadi tamkajšnjih judovskih naseljencev in h kaznovanju nasilja.

Po pogovorih s prebivalci manjšega palestinskega kraja, ki ga obdaja več izraelskih naselbin, je izpostavila, da je izraelska vlada odgovorna za zagotavljanje vladavine prava "v primeru nezakonitih napadov na ljudi, ki tu živijo zakonito". Izraelska vojska pa je odgovorna za zaščito Palestincev pred nasilnimi naseljenci, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Kar se dogaja, je nezakonito po izraelskem in mednarodnem pravu," je dejala ter izpostavila, da naraščanje nasilja judovskih naseljencev nad Palestinci na Zahodnem bregu od začetka vojne med Izraelom in Hamasom kaže na tesno povezanost stabilnosti tega palestinskega ozemlja in območja Gaze, kjer poteka vojna. Ponovila je, da so judovske naselbine nezakonite in da ogrožajo rešitev dveh držav, s tem pa tudi varnost Izraela.

Kasneje se je v Ramali na pogovorih sestala s palestinskim zunanjim ministrom Rijadom al Malikijem, v Izraelu pa z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom.

Od začetka zadnje vojne 7. oktobra lani se je število napadov judovskih naseljencev na Palestince na zasedenem Zahodnem bregu povečalo. Kot opozarjajo Združeni narodi, v primerih takšnih napadov neredko naseljence spremljajo ali aktivno podpirajo izraelski vojaki. Tudi te so sicer v zadnjem obdobju povečali število racij na tem območju.

Ministra skrajno desne izraelske vlade premierja Benjamina Netanjahuja, ki je še pred vojno napovedala pospešitev gradnje več tisoč naselbin na Zahodnem bregu, pa sta te dni razburila s trditvijo, da bi bilo treba Palestince spodbujati k izselitvi z območja Gaze, tja pa naseliti Jude.

Eden od njiju, ultranacionalistični minister za finance Bezalel Smotrič, ki sicer tudi sam živi v eni od nezakonitih naselbin, je kljub mednarodnim obsodbam njegovih izjav danes ponovil, da bi moral Izrael ponovno naseliti območje Gaze, saj da se bo sicer moral spopasti z "dvema milijonoma nacistov, ki nas želijo uničiti", poroča katarska televizija Al Jazeera.

Nemška zunanja ministrica, ki je turnejo v regiji začela v nedeljo v Izraelu s pogovori z izraelskimi visokimi predstavniki, bo zvečer odpotovala še v Egipt, v sredo pa bo na obisku v Libanonu.

eAmAomEt9qA

qTLDDh5vKkw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.