STA

 |  Družba

»Osnutek načrta vodi v podnebni zlom«

Da preprečimo še močnejše poplave in požare po Sloveniji, mora Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) temeljiti na štirih ključnih stebrih, so prepričani člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost

Na škodljivost dokumenta so člani gibanja danes opozorili tudi s protestno akcijo, ko so pred vhodom na okoljsko ministrstvo uprizorili ležeča trupla

Na škodljivost dokumenta so člani gibanja danes opozorili tudi s protestno akcijo, ko so pred vhodom na okoljsko ministrstvo uprizorili ležeča trupla
© Janez Zalaznik

Člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost so danes na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo znova opozorili na po njihovem mnenju škodljiv osnutek posodobljenega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Ob tem so s protestno akcijo omejili vstop v prostore, kjer je potekal sestanek glede NEPN, so sporočili iz gibanja.

Kot so poudarili v gibanju, NEPN predstavlja ključni strateški dokument Slovenije. "Določa razvoj Slovenije na vseh področjih družbe. Če je NEPN slab, bo razvoj Slovenije slab," so zapisali v sporočilu za javnost.

V gibanju menijo, da osnutek načrta vodi v "podnebni zlom". Slovenija bi morala emisije toplogrednih plinov v tem desetletju znižati za približno 65 odstotkov, medtem ko NEPN predvideva 25-odstotno znižanje, so zapisali.

Načrt po navedbah gibanja ne namenja poglavja varovanju narave, razen kratkega razdelka o energetski revščini pa se obenem ne posveča ukrepom, ki bi preprečili še večjo revščino ljudi. Predlagani NEPN po oceni Mladih za podnebno pravičnost prav tako utrjuje škodljivi družbeni sistem, ki se osredotoča na dobiček.

© Janez Zalaznik

V gibanju zato pozivajo, da naj se NEPN pripravi na novo. Med drugim zahtevajo, da se v načrtu predvidi ukrepe, ki bodo zagotovili 65-odstotno znižanje emisij toplogrednih plinov v tem desetletju.

"Da preprečimo še močnejše poplave in požare po Sloveniji, mora načrt na novo temeljiti na štirih ključnih stebrih. To so podnebna ambicioznost, narava kot naša zaveznica v boju proti podnebni krizi, socialna pravičnost in sistemske spremembe."

Izidor Ostan Ožbolt,
Mladi za podnebno pravičnost

"Zahtevamo, da se opusti namere po gradnji nepotrebnih hidroelektrarn ter v naravi prepozna našo največjo zaveznico v boju proti podnebni krizi," so obenem zapisali.

Dokument naj po mnenju gibanja predvidi tudi ukrepe in sredstva za pravičen prehod za rudarje in druge delavce, ki bodo zaradi zelenega prehoda izgubili službo.

Na škodljivost dokumenta so člani gibanja danes opozorili tudi s protestno akcijo, ko so pred vhodom na okoljsko ministrstvo uprizorili ležeča trupla.

© Janez Zalaznik

"Da preprečimo še močnejše poplave in požare po Sloveniji, mora načrt na novo temeljiti na štirih ključnih stebrih. To so podnebna ambicioznost, narava kot naša zaveznica v boju proti podnebni krizi, socialna pravičnost in sistemske spremembe," je dejal Izidor Ostan Ožbolt iz gibanja. Če njihove zahteve ne bodo upoštevane, bodo akcije nadaljevali in jih stopnjevali, je napovedal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.