Uredništvo

 |  Družba

»Ljubezensko življenje v rimskem cesarstvu je bilo divje in dekadentno«

Cesar Avgust je poskušal spodobnost predpisati z zakonom, a mu je hčerka prekrižala načrte

V članku z naslovom Cesarjevi novi običaji, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Felix Bohr piše o tem, da je bilo ljubezensko življenje v rimskem cesarstvu divje in dekadentno. Cesar Avgust je zato poskušal spodobnost predpisati z zakonom, a mu je hčerka prekrižala načrte.

"Avgustov zakon tudi pri ljudeh ni imel tako rekoč nobenega učinka. V prestolnici je zaradi cesarskih zakonov izbruhnilo hudo ogorčenje. Zdaj so lahko vsi drug drugega obtoževali zakonolomstva in sprožali sodne postopke. Številne samozavestne Rimljanke iz bogatih družin so protestirale po svoje. Nemudoma so se dale zabeležiti kot prostitutke. Za spolne delavke namreč togi moralni zakoni niso veljali," poudarja Bohr.

"Številne samozavestne Rimljanke iz bogatih družin so protestirale po svoje. Nemudoma so se dale zabeležiti kot prostitutke. Za spolne delavke namreč togi moralni zakoni niso veljali."

"Avgust je poskus, da bi omejil spolno življenje Rimljanov, najbrž kmalu obžaloval, saj je s tem odlokom samemu sebi naredil medvedjo uslugo: razvedelo se je, da je imela njegova lastna hči Julija zunajzakonsko razmerje. Cesar je Julijino grešno življenje javno sramotil in jo izgnal na otok pred obalo Lacija. Sicer se je čez nekaj let smela vrniti v Rim, a je morala po tistem očeta prositi za dovoljenje, kadar je želela sprejeti moški obisk," še piše Bohr.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.