Konec subvencioniranja fosilnih goriv

V članku »Konec subvencioniranja fosilnih goriv« avtorja Matica Gorenca me je presenetilo, da »zakon predvideva sprejetje dolgoročne podnebne strategije… ki bo vključevala analizo stanja podnebja, določila dolgoročne cilje in ukrepe, s katerimi naj bi jih dosegli.« Do sedaj je vedno veljalo pravilo, če hočeš uveljaviti spremembe na nekem področju, da najprej ugotoviš obstoječe stanje, da to stanje analiziraš in iščeš možne ukrepe za dosego željenih ciljev. Na podlagi tega potem izdelaš podrobno strategijo, kako uveljavljati ukrepe in doseči postavljene cilje. Šele potem bi morala priti na vrsto izdelava zakona, ki bi omogočil uveljavljanje predvidenih ukrepov. Sprašujem se, ali je to res mogoče, da na Ministrstvu za okolje, ki obstaja ves čas obstoja Slovenije kot samostojne države, nima posnetka sedanjega stanja vplivov na spremembe okolja in ni napravil ustrezne analize tega stanja pred pripravo podnebnega zakona?

Dalje me je presenetilo, da bodo vsako leto strokovnjaki Instituta Jožef Stefan pripravili poročilo Podnebno ogledalo za obravnavo v Državnem zboru. Razumljivo je, da bo Institut moral opravljati potrebne meritve o vsakoletnem stanju in primerjati, kako se udejanjajo postavljeni cilji. Toda domnevam, da bo vsakoletno Podnebno ogledalo moralo vsebovati tudi, kako posamezni subjekti izvajajo posamezne ukrepe in naloge. Razen tega se bo verjetno pokazala potreba za uvajanje kakšnih sprememb v teh aktivnostih. Takšno poročilo pa, po naravi stvari, lahko pripravi samo Ministrstvo in Državni zbor bo na podlagi tega lahko ugotavljal, ali Ministrstvo v redu opravlja svoje naloge. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.