Uredništvo

 |  Svet

»Južna Afrika je storila eno najhrabrejših dejanj«

IZJAVA DNEVA

"Južna Afrika je včeraj storila eno najhrabrejših dejanj, kar jih je v mednarodni skupnosti mogoče. Z vloženo tožbo zaradi genocida v Gazi se je postavila po robu političnemu vodstvu Izraela. Izrael je pristal tam, kjer zaradi svojih dejanj po lastni presoji nikoli ne bi smel biti. Pred sodiščem. In to zaradi najhujšega možnega zločina, ki je tudi Jude doletel v drugi svetovni vojni. Vse od leta 1948, ko se je z ustanovitvijo Izraela in sledečim etničnim čiščenjem zgodil prvi pogrom nad palestinskim prebivalstvom zaradi vzpostavljanja večjega življenjskega prostora, je za svoja dejanja ostal nekaznovan. Istega leta so države sprejele tudi konvencijo o genocidu, ki naj bi preprečila podobna grozodejstva, kot so se Judom zgodila pred 76 leti. Zaradi kršitev te konvencije z genocidnimi dejanji, ki vzpostavljajo vzorec uničevanja cele nacije, je zdaj na zatožni klopi Haaga."

(Novinar Aleš Gaube v Dnevnikovem komentarju o tem, da je Južna Afrika oblikovala zelo močne pravne argumente, zakaj mora sodišče sprejeti nujne ukrepe in od Izraela v prvi instanci tožbe zahtevati zaustavitev napadov)

Shod za Palestino v Ljubljani

Shod za Palestino v Ljubljani
© Janez Zalaznik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.