STA

 |  Svet

Več kot 500 umetnikov izrazilo nasprotovanje odnosu Nemčije do vojne v Gazi

Namen kampanje Strike Germany, ki se je začela ta teden, je zaščititi umetniško svobodo

Kampanjo med drugim podpira tudi palestinski pesnik in aktivist Mohamed el-Kurd

Kampanjo med drugim podpira tudi palestinski pesnik in aktivist Mohamed el-Kurd
© YouTube

Več kot 500 umetnikov, filmskih ustvarjalcev, pisateljev in kulturnih delavcev iz različnih držav je izrazilo nasprotovanje odnosu Nemčije do vojne v Gazi ter pozvalo ustvarjalce, naj prekinejo sodelovanje z nemškimi organizacijami, ki "nadzirajo politiko svojih umetnikov", zlasti tistih, ki so izrazili podporo Palestini.

Namen kampanje Strike Germany, ki se je začela ta teden, je zaščititi umetniško svobodo. Kot poroča portal ArtNews, je nastala kot odgovor po tem, ko je Berlin uvedel novo klavzulo o financiranju, ki tistim, ki so kritični do Izraela, ne bi dovolila prejemati finančne podpore mesta.

Kampanjo med drugim podpirata francoska pisateljica in Nobelova nagrajenka za literaturo Annie Ernaux ter palestinski pesnik in aktivist Mohamed el-Kurd. Umetniki obtožujejo Nemčijo, da je sprejela "politiko McCarthyja, ki zatira svobodo izražanja, zlasti izražanja solidarnosti s Palestino", poroča spletni portal Al Jazeera.

Kampanji so se med drugim pridružili ameriška igralka Indya Moore, britanska umetnica in dobitnica Turnerjeve nagrade Tai Shani ter libanonski pevec alternativnega rocka Hamed Sinno.

"V času, ko vojska, ki jo podpira Nemčija, pobija Palestince z nezaslišano hitrostjo, in v času naraščajočega totalitarizma v nemških institucijah, je bolj kot kadarkoli pomembno, da dobri ljudje odločno in javno zavrnejo protipalestinski rasizem ter bojkotirajo organizacije, ki ta rasizem širijo ali ga podpirajo."

Mohamed el-Kurd,
palestinski pesnik in aktivist

Po mnenju podpisnikov kampanje so imeli ukrepi nemških oblasti v 97 dneh vojne grozljiv učinek na celoten narod, zlasti na področju umetnosti. "V času, ko vojska, ki jo podpira Nemčija, pobija Palestince z nezaslišano hitrostjo, in v času naraščajočega totalitarizma v nemških institucijah, je bolj kot kadarkoli pomembno, da dobri ljudje odločno in javno zavrnejo protipalestinski rasizem ter bojkotirajo organizacije, ki ta rasizem širijo ali ga podpirajo," je el-Kurd povedal za Al Jazeero.

"Med genocidom ne sme biti običajnega poslovanja in sodelovanja s tistimi, ki zanikajo, opravičujejo ali sodelujejo v izraelski genocidni kampanji, ki trenutno poteka nad Palestinci na obleganem območju Gaze. To je naša moralna odgovornost," je njegove besede navedel portal.

Kampanja je odziv na izraelsko posredovanje po oktobrskem napadu islamističnega gibanja Hamas na Izrael, ko je bilo ubitih okoli 1200 ljudi. V izraelskem vojaškem odgovoru je bilo od 7. oktobra ubitih več kot 23.000 Palestincev, od tega skoraj 10.000 otrok.

V Nemčiji so po napadu prepovedali simbole podpore Palestini, oblasti v Berlinu so prepovedale zborovanja, "kulturne ustanove pregledujejo družbene medije, peticije, odprta pisma in javne izjave z izrazi solidarnosti s Palestino, da bi izločili kulturne delavce, ki ne izražajo očitne nemške podpore Izraelu", opozarjajo v kampanji.

Če se bodo umetniki odzvali pozivu kampanje, se bo to odrazilo na prihajajočih kulturnih dogodkih v Nemčiji, kot je denimo berlinski filmski festival, posledice pa bi občutile tudi različne organizacije, kot so denimo Goethejev institut in muzeji, še piše spletni portal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.