Uredništvo

 |  Družba

Spolni odnos proti volji nekoga ni od nekdaj kaznivo dejanje

Pogled na žrtev in storilca se je spremenil šele v visokem srednjem veku, okoli 12. stoletja

V članku z naslovom Ne pomeni ne, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Hiram Kümper piše o tem, da spolni odnos proti volji nekoga ni od nekdaj kaznivo dejanje. "Šele v 12. stoletju so ženske dobile možnost, da njihovemu mučitelju sodijo. Toda tožb skoraj ni bilo."

"Pogled na žrtev in storilca se je spremenil šele v visokem srednjem veku, okoli 12. stoletja. Cerkveno pravo in vpeljava rimskega prava ter ponovna oživitev Aristotelove filozofije so prebudili zanimanje za človeško voljo. Na različnih področjih se je to pokazalo zelo konkretno: v pogodbenem pravu, v vprašanju veljavnosti nasilnega pokristjanjevanja, v obligacijskem in kazenskem pravu," piše Hiram Kümper.

"Če so koga proti njegovi volji prisilili v sklenitev pogodbe, jo je lahko izpodbijal. In če je kdo koga proti njegovi volji prisilil v spolni odnos, je zagrešil posilstvo – naredil silo, kot so temu rekli nekdaj."

"Zdaj je na lepem namen igral pomembno vlogo. Če so koga proti njegovi volji prisilili v sklenitev pogodbe, jo je lahko izpodbijal. In če je kdo koga proti njegovi volji prisilil v spolni odnos, je zagrešil posilstvo – naredil silo, kot so temu rekli nekdaj. Prešuštvo, sporazumen, a vendarle družbeno sankcionirani spolni odnos med neporočenimi torej, in – še huje – zakonolomstvo sta bila odtlej nekaj drugega kot posilstvo. Merilo niso bile več posledice, temveč strinjanje," še poudari Kümper.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.