Uredništvo

 |  Svet

Rusija s svojo Wikipedijo

Danes naj bi zaživela Ruwiki, ruska različica spletne enciklopedije

Po napovedih naj bi danes zaživela ruska različica spletne enciklopedije Wikipedia, ki so jo ustvarjalci poimenovali Ruwiki. Spletna stran Ruwiki je od sredine lanskega leta delovala v t. i. beta različici, zdaj pa naj bi zaživela tudi uradno. Kot poroča ruski dnevnik Kommersant poroča je na spletni strani Ruwiki že zdaj na voljo več gesel kot v ruski različici izvirne Wikipedie.

Ob tem še poudarjajo, da vlada (še) ne namerava blokirati dostopa do izvirne spletne enciklopedije, so pa po poročanju tiskovne agencije Reuters vse od napada Rusije na Ukrajino ruska sodišča izvirni Wikipedii izdala že več glob zaradi – po njihovo – napačnih navedb glede rusko-ukrajinskega konflikta.

Rusija je po poročanju Reutersa od februarja 2022 onemogočila dostop do številnih spletnih strani. Ruski predsednik Vladimir Putin je že maja 2022 napovedal, da bo Rusija postavila svoje "alternativne spletne platforme", vključno s spletno enciklopedijo.

Ruski časopis Izvestija je ob napovedi uradnega zagona strani Ruwiki poročal, da so bile lani najbolj brane vsebine v testni različici spletne strani Ruwiki gesla, povezana z napetostmi na Bližnjem vzhodu, ljudmi, ki so v letu 2023 umrli, pa tudi članek o "ruski vojaški operaciji v Ukrajini" in seznam najbolj donosnih ruskih filmov.

Uporabniki so se v poskusnem obdobju delovanja spletne strani Ruwiki v povprečju na strani zadržali več kot šest minut in prebrali (oz. kliknili na) pet gesel, še piše časopis Izvestija.

Kommersant pa ob tem piše, da ustvarjalci spletne strani ne želijo razkriti, kdo so njihovi vlagatelji in koliko je zagon ruske enciklopedije stal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.