Uredništvo

 |  Družba

»Da je telo lahko tudi več kot le moški ali ženska, so zagotovo vedeli že vsaj v antiki«

Vse od antike so razpravljali o spolnih modelih in s tem o ljudeh, ki jim ni mogoče enoznačno pripisati spola

V članku z naslovom Iz ledij je pognal penis, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Frederik Seeler piše o tem, da so že vse od antike razpravljali o spolnih modelih in s tem o ljudeh, ki jim ni mogoče enoznačno pripisati spola. V zgodnjem novem veku ljudi "hermafroditi" niso motili – če so se le poročili.

"Ko danes govorimo o različnih spolih in spolnih usmerjenostih, o izrazih, kot so 'inter','trans' ali 'nebinaren', se nam morda to zdi nekaj novega. Toda že pred stoletji so razmišljali precej manj binarno, kot bi pričakovali," piše Frederik Seeler.

"Da je telo lahko tudi več kot le moški ali ženska, so zagotovo vedeli že vsaj v antiki. Niso še poznali parov kromosomov, imeli pa so mite: v Grčiji so si pripovedovali o Hermafroditu, sinu boga Hermesa in boginje Afrodite."

"Da je telo lahko tudi več kot le moški ali ženska, so zagotovo vedeli že vsaj v antiki. Niso še poznali parov kromosomov, imeli pa so mite: v Grčiji so si pripovedovali o Hermafroditu, sinu boga Hermesa in boginje Afrodite. Neka nimfa ga je tako močno objela, da sta se njuni telesi zlili. Tema je pritegnila tudi Rimljane, freske in kipi v antičnih Pompejih upodabljajo Hermafrodita z dojkami in penisom – v umetnosti velja za simbol popolnosti," še poudari Seeler.

VEČ V POSEBNI ŠTEVILKI POŽELENJE, KI JO NAJDETE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.