Matic Gorenc

 |  Mladina 3  |  Družba

Mladi zdravniki vs. nevladniki

Mali in veliki kiks

© Borut Krajnc

V nedeljo, 14. januarja, so Mladi zdravniki na svojem profilu na omrežju X v napadu na Glas ljudstva in v podporo Fidesovi stavki zapisali: »Erar pravi, da je 106 organizacij, združenih v Glas ljudstva, prejelo 139.216.355 evrov v letu 2023.« S tem denarjem bi menda lahko financirali time družinske medicine za milijon Slovencev.

Nekateri so hitro podvomili, da 106 organizacij na leto porabi 140 milijonov evrov javnega denarja. In res jih ne. Če pogledamo Erar, ugotovimo, da je država tem organizacijam 140 milijonov evrov namenila od leta 2003 do 2023, torej ne v enem letu, ampak v 20 letih. To so sprevideli tudi Mladi zdravniki in se za napako opravičili, a obenem poudarili, da poanta še zmeraj stoji.

Je to res? Je narobe, če nevladne organizacije, ki so med drugim tudi članice Glasu ljudstva, dobivajo denar od države? Med članicami so na primer Slovenska filantropija, ena večjih promotork prostovoljstva v Sloveniji, Društvo SOS telefon za ženske in otroke, ki se spoprijema z nasiljem v družini, itd. Veliko je še kulturnih, mladinskih in strokovnih organizacij, ki bogatijo javni prostor.

Neprepričljivo opravičilo

Neprepričljivo opravičilo

Tadej Štrok, predstavnik Glasu ljudstva iz organizacije Danes je nov dan, pove, da »nevladne organizacije v družbi opravljajo funkcije, ki jih očitno primanjkuje, tam, kjer država zataji. Pomoč ranljivim skupinam, aktivacija mladih … te stvari sicer ne morejo preživeti na trgu, niso profitno naravnane. Država mora poskrbeti, da te potrebe, ki v družbi obstajajo, nekdo zadovolji, in naloga nevladnih organizacij je, da so tam, kjer države ni.«

So pa Mladi zdravniki v svojem drugem sporočilu na omrežju X povedali tudi, od kod so statistiko dobili – od portala eMaribor, ta pa je novico prekopiral s spletne strani Nova24, hišne televizije stranke SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.