STA

 |  Svet

»Kakšne druge rešitve imajo v mislih? Da vsi Palestinci odidejo, da vse pobijejo?«

Rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu

Borrell je poudaril, da Izrael miru ne more vzpostaviti zgolj z vojaškimi sredstvi

Borrell je poudaril, da Izrael miru ne more vzpostaviti zgolj z vojaškimi sredstvi
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in več zunanjih ministrov držav članic unije se je danes ob prihodu na zasedanje v Bruslju zavzelo za rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. Borrell je poudaril, da Izrael miru ne more vzpostaviti zgolj z vojaškimi sredstvi.

"Nehati moramo govoriti o mirovnem procesu, začeti moramo govoriti bolj konkretno o procesu rešitve dveh držav," je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU.

Glede nasprotovanja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja oblikovanju palestinske države in s tem rešitvi dveh držav je poudaril, da se zanjo zavzemajo Združeni narodi in celotna mednarodna skupnost.

O tem bodo danes govorili tudi z izraelskim ministrom Izraelom Kacem, ki se bo zunanjim ministrom EU pridružil na delu zasedanja.

"Kakšne druge rešitve imajo v mislih? Da vsi Palestinci odidejo, da vse pobijejo?" je vprašal Borrell. "Miru in stabilnosti ni mogoče zgraditi zgolj z vojaškimi sredstvi," je še poudaril.

"Nehati moramo govoriti o mirovnem procesu, začeti moramo govoriti bolj konkretno o procesu rešitve dveh držav."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

Pomen vzpostavitve izraelske in palestinske države na Bližnjem vzhodu so ob prihodu v Bruselj poudarjali tudi zunanji ministri članic.

Vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock je dejala, da je rešitev dveh držav edina možna rešitev. "Tisti, ki ne želijo niti slišati o tem, niso predstavili še nobene alternative," je povedala.

Da je vzpostavitev dveh držav edini način za trajen mir v regiji, je poudarila tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Podobno je menil francoski zunanji minister Stephane Sejourne, ki je Netanjahujeve izjave označil za skrb vzbujajoče. "Treba je vzpostaviti palestinsko državo z varnostnimi zagotovili za vse," je dejal.

Več jih je opozorilo tudi na slabe humanitarne razmere v Gazi, ki jo izraelska vojska silovito obstreljuje vse od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

"Humanitarne razmere ne bi mogle biti slabše," je povedal Borrell. O tem je v nedeljo po telefonu govoril s koordinatorko ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki bo razmere v Gazi danes predstavila tudi na zasedanju v Bruslju.

Na tem bodo poleg Kaca prav tako sodelovali palestinski zunanji minister Rijad al Maliki ter zunanji ministri Egipta Sameh Šukri, Savdske Arabije Faisal bin Farhan in Jordanije Ajman Safadi ter generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt.

Zunanji ministri EU, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, imajo na dnevnem redu še nadaljnjo pomoč Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Borrell je zagotovil, da kljub iskanju rešitve za Bližnji vzhod EU še naprej podpira Kijev.

mlqQJhxImq0

8GnTx26F6_8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.