Policija menda zastruplja odnose med Jankovićem in Golobom

Po mnenju Jankovića so "avtorji črne režije" poskrbeli, da ga "vsi napadajo", ker ima "z Golobom dobre odnose"

Ljubljanski župan Zoran Janković

Ljubljanski župan Zoran Janković
© Miha Fras

Ljubljanski župan se je znova znašel v kriminalistični preiskavi in policisti so ga obiskali tudi na domu. Med drugim mu očitajo, da je pritiskal na direktorje podjetij v lasti ljubljanske občine z zahtevo, da donirajo za Olimpijo, s čimer je zlorabil položaj. Storil naj bi še nekatera druga kazniva dejanja. »Direktorji so se sami odločili in mi odločitev sporočili. Nobenemu od svojih direktorjev nisem grozil, ali to ali to,« se je branil.

Nekateri mediji poročajo, da so Zoranu Jankoviću policisti prisluškovali več mesecev. Na POP TV se je kasneje branil pričakovano – da gre za zaroto, in to zaroto politike. Po njegovem so »avtorji črne režije« poskrbeli, da ga »vsi napadajo«, ker ima »z Golobom dobre odnose«. S tem je zvito apeliral k pomoči in jo že naslednji dan, kot bomo videli, v zameno tudi prejel. Kar želim problematizirati, je neznosen odziv politike – v stranki Gibanje Svoboda so s tem pohiteli in kar prejudicirali rezultat kriminalistične preiskave in posledično tudi odločitev sodišč, na prvo mesto pa postavili prijateljstvo z županom.

© POP TV / IN MEDIA RES

Zastrupljanje odnosov

Naj spomnim, kaj je Janković povedal v svoj zagovor. Pri Urošu Slaku si je pomagal z navajanjem različnih scenarijev in med drugim navrgel, da je tarča hišnih preiskav zaradi predobrega odnosa s premierjem: »Da ta dober odnos, ki ga imam s predsednikom vlade, probajo zastrupiti.«

Trditev predpostavlja kar dvoje: da ima nekdo moč in policija deluje v spregi, prejkone s politiko, hkrati pa še, da imajo preiskave perfiden cilj poslabšanja njegovih odličnih odnosov z Golobom. Glede prvega je nenavadno, če pomislimo, da je prav ta nagnal svojo ministrico Tatjano Bobnar in generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ker naj bi premalo hitro depolitizirala policijo. Temu izgovoru pač nihče več ne verjame, če mu kdaj sploh je.

Iz tega bi lahko sklepali zgolj, da predsedniku vlade ni uspelo s projektom depolitizacije policije po svoji meri, sumljivim že po sebi, in se je kak njegov del zdaj zarotil proti njegovemu prijatelju Jankoviću. Kaj šele bo, če se bo obrnil proti Golobu?

Strele treskajo

Takšni županovi izgovori so skrajno nevarni in škodljivi, saj pod pretvezo depolitizacije policije po tihem pričakujejo ali zahtevajo njeno »pravoverno« politično lojalnost – in takšna spirala se potem nikoli ne neha. Toda kar bi nas moralo strahovito skrbeti še bolj, je bila nato izjava samih vidnih predstavnikov Golobove stranke.

Vodja njihove poslanske skupine Borut Sajovic je s svojo značilno hladnokrvnostjo, ki jo kaže v trenutkih, ko prepoznavno manipulira, prihitel na pomoč in brez sleherne zadrege laskal v kamero: »Gospod Janković je odličen župan. Ljubljana je z vsakim njegovim dokončanim mandatom bolj razvita, drugačna.«

Pri tem je pozabil, da njegova napačna sled (red herring) pač ne bo prispevala k odgovoru na začetno vprašanje: kaj pa, če je kriv očitanih kaznivih dejanj, saj ga nihče ni spraševal o županovih dosežkih? Sajovic je še bolj patetično začinil: »Jasno je, da strele vedno treskajo v vrhove, ampak gospod Janković je že večkrat pokazal, da je tem političnim izzivom vedno kos.«

Odkriti namigi, da gre za politični konstrukt, so s tem postali še del retorike vladajoče stranke in afirmirali županovo taktiko obrambe: odvila se je skrbno inscenirana zarota. Tak diskurz pojasnil perpetuira klasične politične konspiracizme v slovenski politiki v kombinaciji z demonizacijo nasprotnika, katerih največji uporabnik je prav Janez Janša. Dokazuje, da se Golobovi uspešno učijo pri njem in ga celo intenzivno izvajajo pod krinko antijanšizma.

Vodja poslanske skupine Borut Sajovic o strelah, ki treskajo v vrhove

Vodja poslanske skupine Borut Sajovic o strelah, ki treskajo v vrhove
© POP TV / IN MEDIA RES

Pravljičarstvo v eri svobodnega konspiracizma

Če smo doslej verjeli, da mora zrela politika v zreli demokraciji zaupati v delo policije in pravosodnih organov, nam Sajovic in vladajoča stranka kažeta nov nesvetel zgled, tolikokrat viden: zakaj bi razlagali, da jim prepuščamo delo in zraven zadržali svoje mnenje, če jim lahko vnaprej zbijamo verodostojnost in razlagamo, da gre za politično dirigirano akcijo? Zakaj bi bili drugačni in boljši od Janše, če smo lahko enaki? In končno: kaj je boljše, original ali njegova kopija?

Kdo se je zarotil, pa nam Janković, Golob in Sajovic ne znajo povedati in še manj so se zaobljubili svoje besede dokazati.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.