STA

 |  Politika

»Vladajoča stranka na Hrvaškem manipulira z javnim mnenjem«

Hrvaška desnica HDZ naj bi prek botov ustvarjala lažen vtis podpore svojim objavam na Facebooku, v katerih žalijo opozicijo in kritike

Hrvaški premier Andrej Plenković

Hrvaški premier Andrej Plenković
© Flickr

Vladajoča stranka na Hrvaškem HDZ v supervolilnem letu manipulira z javnim mnenjem, tako da prek botov ustvarja lažen vtis podpore svojim objavam na družbenem omrežju Facebook, v katerih žalijo opozicijo in kritike, je opozorila hrvaška organizacija Gong. V HDZ trditev Gonga, ki prihajajo po analizi objav HDZ na Facebooku, še niso komentirali.

Raziskava nevladne organizacije Gong, ki spremlja delovanje političnih ustanov in izvedbo volitev, je pokazala, da HDZ na svoji strani na družbenem omrežju Facebook uporablja bote oz. lažne profile za všečkanje objav.

Avtor raziskave Matej Mikašinović-Komšo je za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnil, da so se za analizo objav stranke HDZ na Facebooku odločili po pregledu februarskih objav na uradnih straneh političnih strank na tem omrežju.

Pregled je pokazal, da se je uporaba botov najpogosteje pojavljala pri HDZ. Pri drugih strankah relevantnega števila lažnih profilov na Facebooku niso odkrili. Prav tako pri njih niso našli dokazov o koordiniranem delovanju, kakršnega so zaznali na uradni Facebook strani stranke HDZ.

Kot je opozoril Mikašinović-Komšo za Hino, lažni profili na Facebooku ne samo da všečkajo objave HDZ, ampak v komentarjih pod objavami tudi hvalijo delo vlade in omalovažujejo druge politične stranke. Izpostavil je še, da so nekateri od lažnih profilov nastali že pred letom dni, zdaj pa so jih aktivirali v luči prihajajočih splošnih volitev.

Žaljivi komentarji na račun opozicije in kritikov vlade ter všečkanje objav HDZ je bilo še posebej vidno po protestu opozicijskih strank 17. februarja, na katerem so udeleženci protestirali proti vladi, korupciji in kriminalu ter zahtevali takojšen razpis parlamentarnih volitev.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet je ocenila, da ta praksa ne le da zavaja hrvaške državljane, temveč je tudi v nasprotju s politiko Evropske komisije, ki si prizadeva urediti platforme, da bi se izognila prav takšnim in podobnim manipulacijam.

Letos bodo na Hrvaškem potekale tako parlamentarne kot evropske in predsedniške volitve. Datum parlamentarnih volitev, ki morajo potekati najkasneje do 20. septembra, še vedno ni znan. Hrvaški premier Andrej Plenković je pred časom napovedal, da bodo potekale v drugem ali tretjem četrtletju, v hrvaških medijih pa se kot morebitni datum vse bolj omenjata april ali maj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.