STA

 |  Svet

Umetna inteligenca vključena v volilno kampanjo

Namen klepetalnega bota, ki lahko opravi na tisoče klicev, je, da med volilno kampanjo doseže čim več ljudi

Klepetalni bot z imenom Jennifer, ki je izdelan z umetno inteligenco, je konec tedna klical številne volivce v ameriški zvezni državi Kalifornija in jih pozval, naj v torek volijo za demokratskega kandidata za kongresnika Petra Dixona. Namen bota, ki sicer lahko opravi na tisoče klicev, je, da med volilno kampanjo doseže čim več ljudi.

"Pozdravljeni. Ime mi je Jennifer in sem prostovoljka, podprta z umetno inteligenco," se uvodoma v vsakem pogovoru predstavi klepetalni bot. S svojim rahlo robotsko zvenečim glasom - namenoma oblikovanim tako, da je jasno, da ne gre za človeka - predstavi kandidata, postavlja vprašanja in odgovarja na tista, ki jih prejme od volivcev.

Kot je med predstavitvenim klicem za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila Jennifer, se klici s pomočjo umetne inteligence uporabljajo, da bi med volilno kampanjo dosegli čim več ljudi in da bi se človeški prostovoljci lahko osredotočili na področja, kjer je osebna interakcija ključnega pomena.

"Pozdravljeni. Ime mi je Jennifer in sem prostovoljka, podprta z umetno inteligenco."

Jennifer,
klepetalni bot

Peter Dixon, veteran in podjetnik na področju kibernetske varnosti, je v svoji kampanji šele pred kratkim začel uporabljati Jennifer, bot, ki ga je izdelalo podjetje Civox. Prepričan je, da z uporabo bota kažejo, "da so pripravljeni ne le razumeti tovrstna orodja, temveč jih tudi uporabljati na etičen, odgovoren in pregleden način".

Kljub temu je priznal, da se boji potenciala umetne inteligence, vendar bi raje videl, da bi ZDA še naprej imele vodilno vlogo na tem področju ter tlakovale pravila za rabo umetne inteligence, kot da bi to počele druge države.

"Že smo v prihodnosti, ko politiki uporabljajo orodja umetne inteligence za oblikovanje politike in sprejemanje odločitev."

Adam Reis,
soustanovitelj podjetja Civox

"Že smo v prihodnosti, ko politiki uporabljajo orodja umetne inteligence za oblikovanje politike in sprejemanje odločitev," je dejal soustanovitelj podjetja Civox Ilya Mouzykantski. Drugi soustanovitelj, Adam Reis, pa je poudaril, da v prihodnosti prednosti ne bodo več imele najbolje financirane kampanje, temveč tiste z najboljšo tehnologijo.

S podobno tehnologijo so sicer januarja neznanci volivce klicali z glasom predsednika ZDA Joeja Bidna, ki ga je ustvarila umetna inteligenca. To je okrepilo zaskrbljenost, da se zna umetna inteligenca vmešavati v prihajajoče ameriške predsedniške volitve. V luči tega so oblasti prepovedale uporabo takšnih kloniranih glasov.

7chloFN3u78

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.