STA

 |  Svet

»Do konca življenja ne bo več niti povohal zaupnih informacij«

Državna varnost: 16 let zapora za povzročeno škodo

Pripadnik ameriške letalske nacionalne garde iz Massachusettsa Jack Teixeira je v ponedeljek na sodišču priznal krivdo za objavo zaupnih informacij ameriške vlade, za kar tožilstvo predlaga 16 let zaporne kazni, poroča televizija CNN. Teixeira je lani razburil javnost med drugim zaradi objave zaupnih dokumentov o poteku vojne v Ukrajini.

Teixeira, ki so mu sodili zaradi vohunjenja, je sklenil dogovor za 16-letno zaporno kazen ter priznal krivdo v šestih točkah obtožnice zaradi razkrivanja zaupnih dokumentov Pentagona. Kazen mu bo sodišče izreklo septembra.

"Jack Teixeira do konca življenja ne bo več niti povohal zaupnih informacij. Priznanje krivde pomeni konec tega poglavja, ki je povzročilo veliko škodo naši državni varnosti," sta na novinarski konferenci povedala zvezni tožilec v Massachusettsu Josh Levy in pomočnik pravosodnega ministra ZDA za nacionalno varnost Matt Olsen.

"Jack Teixeira do konca življenja ne bo več niti povohal zaupnih informacij. Priznanje krivde pomeni konec tega poglavja, ki je povzročilo veliko škodo naši državni varnosti."

22-letnika so aretirali aprila lani, potem ko je na družbenem omrežju Discord objavil številne zaupne podatke o tem, kako ZDA prisluškujejo zaveznikom in drugim ter ocene vojaških poveljnikov o poteku vojne v Ukrajini.

Po njegovi aretaciji je vojska kaznovala 15 oseb, ki niso prijavile Teixeire, njegov poveljnik v oporišču Cape Cod pa je bil razrešen. Mladi računalničar je namreč nenehno dostopal do zaupnih podatkov v sistemu, čeprav so ga nadrejeni opozarjali, naj tega ne počne. Prijavil ga ni nihče, dokler informacij ni objavil.

Teixeira ostaja v zaporu, v Pentagonu pa bodo skušali odgovoriti na vprašanje, kako je takrat 21-letnik, ki je imel doma skladišče orožja, sploh prišel do dovoljenja za dostop do zaupnih informacij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.