STA

 |  Politika

Afera Litijska / Med osumljenimi ni Dominike Švarc Pipan in Igorja Šoltesa

Po neuradnih informacijah naj bi bili osmuljeni Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler

Sebastjan Vežnaver, eden od domnevno osmuljenih v aferi Litijska, v prispevku za oddajo Dnevnik

Sebastjan Vežnaver, eden od domnevno osmuljenih v aferi Litijska, v prispevku za oddajo Dnevnik
© RTVSLO

V okviru hišnih preiskav v zvezi s spornim nakupom stavbe na Litijski so kriminalisti obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi. Med osumljenimi tudi ni Dominike Švarc Pipan, naj bi bili pa Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Kot je za STA povedal Šoltesov odvetnik Janez Koščak, Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. "Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb," je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu, kjer pa ne bosta prisotna. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Hišne preiskave so torej potekale tudi na ministrstvu za pravosodje. Tega, kdo je med osumljenimi, pa na ministrstvu niso želeli komentirati. Je pa Švarc Pipan za STA potrdila, da ni med osumljenimi.

V izjavi za več medijev pa je po koncu preiskav med drugim povedala, da so potekale tudi pri njej doma in da so bile izvedene korektno. "Pri preiskavi sem polno sodelovala, tako da sem se strinjala tudi z vsem, kar so pregledali, tudi sama pravzaprav predala določeno dokumentacijo. Kriminalisti so svoje delo opravili zelo natančno, tako da me to zelo veseli," so njene izjave povzeli na MMC RTVS.

Po neuradnih informacijah STA naj bi bila sicer glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je največkrat v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani omenjala tudi Švarc Pipan.

Obenem pa naj bi bilo med osumljenimi še 11 posameznikov, med njimi še nekateri uslužbenci ministrstva, ki so se tudi znašli v poročilu Švarc Pipan, denimo Janja Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne in splošne zadeve ter Gojkovičeva namestnica Tinka Teržan. Med osumljenimi naj bi bila po neuradnih informacijah tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vrednega 7,7 milijona evrov. Zaradi njega je morala odstopiti od danes že nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, saj so se nanjo zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku je tako kljub pozivom matične SD k odstopu in ob podpori premierja Roberta Goloba vztrajala še nekaj časa in se pred dokončnim odstopom sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.