STA

 |  Politika

»Odhaja na lastno željo« / Svobodo zapušča generalna sekretarka 

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković se s koncem meseca poslavlja s funkcije, nasledil jo bo Rok Marolt

Vesna Vuković

Vesna Vuković
© Gibanje Svoboda

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković se s koncem meseca poslavlja s funkcije, nasledil jo bo Rok Marolt. Kot je za STA navedel predsednik stranke Robert Golob "odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila".

"Odhaja na lastno željo, izraženo že pred meseci. Na njeni življenjski poti ji želim samo najboljše," je za STA odhod Vukovićeve komentiral Golob.

Na mestu generalnega sekretarja stranke jo bo zamenjal Marolt, ki naj bi veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Po dolgoletni karieri v nekdanjem nacionalnem letalskem prevozniku Adria Airways je vodil Agencijo za civilno letalstvo, na ministrstvu za finance pa je v tem mandatu nekaj časa opravljal naloge generalnega sekretarja.

Pretežni del popoldanskih zasedanj organov največje vladne stranke, ki je potekal za tesno zaprtimi vrati, je bil sicer namenjen vsebinskim pripravam na evropske volitve. Po dveh zaključenih krogih evidentiranja naj bi bilo v naboru stranke okoli 30 evidentiranih kandidatov. Potrjevanja liste kandidatov, ki jih bodo poslali v boj za mesta na evropskem političnem parketu, sicer danes ni bilo na dnevnem redu.

Kdaj bodo storili ta korak, v stranki še ne razkrivajo, naj pa bi listo tudi javno predstavili na aprilskem dogodku pred začetkom volilne kampanje. Na njej je sicer bržkone pričakovati sedanja evropska poslanca Ireno Jovevo in Klemna Grošlja, ki jo je ob združitvi z Gibanjem Svobodo v stranko "prispevala" LMŠ. V zadnjih tednih se je ugibalo tudi o možni kandidaturi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič bodisi na mestu nosilke liste bodisi na katerem mestu nižje na kandidatni listi.

Skladno s statutom sicer kandidate za volitve poslancev v Evropski parlament na predlog izvršnega odbora določa svet stranke. V slednji je ob tem slišati različna mnenja, na koga staviti za nosilno mesto na listi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.