STA

 |  Svet

Kako daleč so podjetja s sedežem na Kitajskem pripravljena iti, da ukradejo ameriške inovacije?

V ZDA aretirali kitajskega računalniškega inženirja zaradi kraje Googlove tehnologije umetne inteligence

kk

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland z Josephom Bidnom in Barackom Obamo, aktualnim in nekdanjim predsednikom ZDA
© picryl.com

Agenti FBI so v Kaliforniji aretirali kitajskega računalniškega inženirja zaradi domnevne kraje Googlove tehnologije umetne inteligence in skrivnega delovanja za dve kitajski podjetji, je v sredo povedal ameriški pravosodni minister Merrick Garland. Obtožili so ga kraje poslovnih skrivnosti, zaradi česar mu grozi do deset let zapora.

38-letni Linwei Ding naj bi zaupne informacije iz Googlovega omrežja prenesel na svoj osebni račun in jih predal kitajskima podjetjema. "Ministrstvo za pravosodje ne bo toleriralo kraje umetne inteligence in drugih naprednih tehnologij, ki bi lahko ogrozile našo nacionalno varnost," je dejal Garland.

"Dingova aretacija ponazarja, kako daleč so podjetja s sedežem na Kitajskem pripravljena iti, da ukradejo ameriške inovacije," pa je povedal direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Christopher Wray.

Obtožnica navaja, da se je Ding leta 2019 zaposlil pri Googlu in sodeloval pri razvoju programske opreme, ki se uporablja v Googlovih superračunalniških podatkovnih centrih, poroča AFP.

Med majem 2022 in majem 2023 naj bi v osebni račun v oblaku prenašal zaupne Googlove podatke.

"Ministrstvo za pravosodje ne bo toleriralo kraje umetne inteligence in drugih naprednih tehnologij, ki bi lahko ogrozile našo nacionalno varnost."

Merrick Garland,
ameriški pravosodni minister

Ukradene datoteke so se nanašale na strojno infrastrukturo in programsko platformo, ki Googlovim superračunalniškim podatkovnim centrom omogoča usposabljanje velikih modelov umetne inteligence s strojnim učenjem.

Junija 2022 je k Dingu pristopil izvršni direktor kitajskega tehnološkega podjetja v zgodnji fazi razvoja Beijing Rongshu Lianzhi Technology Co in mu ponudil položaj glavnega tehnološkega direktorja z mesečno plačo 14.800 dolarjev, je navedeno v obtožnici.

Ding je pred majem 2023 ustanovil svoje podjetje na Kitajskem - Shanghai Zhisuan Technology Co in se imenoval za glavnega izvršnega direktorja. Googla o tem ni obvestil.

Ko se je decembra 2023 poslovil od Googla, je podjetje preiskalo zgodovino njegovih omrežnih dejavnosti in odkrilo njegove nepooblaščene prenose podatkov. Podjetje je o tem obvestilo FBI.

FwfduGltSNU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.