STA

 |  Svet

»Tega Slovenija kot demokratična država ne more dopustiti«

Slovenska predsednica je Varnostni svet Združenih narodov (ZN), da v času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta ni več legitimna

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je spričo zločinov v Gazi danes pozvala Varnostni svet ZN k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi. V času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta ni več legitimna, je dejala predsednica, ki meni, da bi moral Varnostni svet z resolucijo Izraelu poslati jasno sporočilo.

"Zgrožena sem, ko vidim, kako zelo je mednarodna skupnost padla na izpitu humanitarnosti in humanosti. Poboji, ki jih dnevno spremljamo v sliki in besedi v različnih delih sveta, postajajo neka nova normalnost. Tega Slovenija kot demokratična država, zavezana varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ne more dopustiti," je dejala slovenska predsednica, ki je na Varnostni svet ZN naslovila poziv, naj ustavi pobijanje v Gazi.

Mednarodna skupnost, ki jo predstavljata Organizacija ZN in Varnostni svet, bi po predsedničinem prepričanju morala ukrepati, da se ta zločin dokončno preneha.

"Zgrožena sem, ko vidim, kako zelo je mednarodna skupnost padla na izpitu humanitarnosti in humanosti. Poboji, ki jih dnevno spremljamo v sliki in besedi v različnih delih sveta, postajajo neka nova normalnost. Tega Slovenija kot demokratična država, zavezana varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ne more dopustiti."

Nataša Pirc Musar,
predsednica republike

Pirc Musar je ob tem opozorila, da "mrtvi, ranjeni, oboleli, in celo zaradi lakote umirajoči otroci niso stvar politike in državnih interesov, zavezništev in meddržavne podpore ali samoobrambe. So preprosto zločin in zanikanje kakršne koli človeške humanosti".

Države članice Varnostnega sveta je zato pozvala, da tem grozotam naredijo konec. "Tako, da Varnostni svet zaukaže premirje v Gazi," je poudarila.

Predsednica je obžalovala, da je bil Varnostni svet od samega nastanka žrtev interesov posameznih držav, še posebej tistih s pravico veta. Zaradi teh interesov so umirali milijoni ljudi po svetu. "Članstvo v Varnostnem svetu ni namenjeno ozkim interesom držav, temveč da tam sedijo in ukrepajo v imenu človeštva," je poudarila.

Slovenija pa si mora kot članica Varnostnega sveta po njenem prepričanju še naprej po svojih najboljših močeh in z vsem znanjem in izkušnjami prizadevati za dosego premirja in takojšnjo humanitarno pomoč civilistom v Gazi.

Pirc Musar je poudarila tudi, da pokola pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas ne bomo pozabili kot tudi ne izraelske politike kolektivnega kaznovanja Palestincev.

"V času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta preprosto ni več legitimna! Potrebna je takojšnja akcija Varnostnega sveta, z resolucijo, ki bo Izraelu jasno sporočila: to, kar se dogaja v Gazi in tudi na Zahodnem bregu, je v nasprotju z Ustanovno listino OZN. Ta daje pravico do samoobrambe, toda narodom, ki so ogroženi. V tej vojni je zdaj ogrožen samo en narod. Palestinski. Ta pa takoj potrebuje mir in humanitarno pomoč. Takoj!" je poudarila.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že v sredo v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.