Uredništvo

 |  Družba

»V Sloveniji je zelo malo ljudi, ki bi lahko iz svojega žepa plačevali zahtevno zdravljenje« 

IZJAVA DNEVA

"Tistim, ki pričakujejo, da jim mora država povrniti stroške zdravstvenih storitev pri zasebnikih — ker plačujejo zdravstvene prispevke —, bi morali ponuditi možnost, da si ne plačujejo zdravstvenih prispevkov, vendar da si nato vse svoje zdravljenje, tudi tisto najdražje in najbolj zahtevno, plačujejo iz svojega žepa. Verjetno bi šele potem doumeli, kaj njihova mikro neoliberalna logika pomeni. Ne samo za zdravstveni sistem. Ampak za konkretne ljudi. Tudi za njih same."

"V tem primeru bi se večina tistih, ki zdaj zagovarjajo to, da država pokriva njihove zdravstvene storitve pri zasebnikih — ker pač plačujejo zdravstveni prispevek —, v trenutku odločila za javno zdravstvo. Ker navsezadnje je v Sloveniji zelo malo ljudi, ki bi lahko iz svojega žepa plačevali tovrstno zdravljenje zase in za svoje bližnje."

(Antropologinja in kolumnistka Vesna V. Godina v Večerovi kolumni o tem, da bi država morala financirati storitve pri zasebnikih)

© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.