Uredništvo

 |  Družba

Zakaj Janez Janša že 30 let determinira slovensko politiko?

IZJAVA DNEVA

"Da smo na neki način politično brezidejni, najbrž. To je splošna anamneza tranzicijskih družb. Po dinamičnih desetletjih družbenih gibanj v socializmu, ki so od poznih šestdesetih let oblikovala javno razpravo in protest, si prizadevala za odprto in demokratično družbo in s plejado provokacij tako v umetnosti kot na ulici krepila avtonomno in agilno državljansko zavest, smo se v postsocializmu vse družbe 'nove Evrope' znašle v dremežu. Zdelo se je, da smo s prehodom v parlamentarno demokracijo in kapitalizem dosegli vse, kar kot kolektiv lahko dosežemo, in izpolnili vse svoje sanje."

"V resnici smo s sanjami opravili, ko se je izkazalo, da bi potrebovali resen načrt, pa smo se vrnili v retrotopije, kot jih je poimenoval sociolog Zygmunt Bauman. Retrotopije niso specifika postsocialističnih družb, so pa v našem svetu, ki se je po razpadu Jugoslavije začel nemudoma polarizirati glede na odnos do preteklosti in druge svetovne vojne, imele bolj oprijemljivo zgodovinsko referenco, pa tudi, v svojem nasprotju, dojemljivost za specifičen tip populizma, ki je temeljil na zgodovinskem revizionizmu."

(Sociologinja Ksenija Vidmar Horvat v intervjuju za Večerovo prilogo V soboto o tem, zakaj Janez Janša že praktično 30 let determinira slovensko politiko, ter kaj to pove o naši politiki, o političnem prostoru)

Janez Janša

Janez Janša
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.