Borut Mekina

 |  Mladina 12  |  Politika

Ne kličimo nesreče

V Sloveniji smo po zadnjih kazalcih med najboljšimi v EU, a kljub temu prepričani, da je v državi vse narobe

Vlada Roberta Goloba je sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi, s financiranjem vred. Ukinila je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zvišala je plače zaposlenim v javnem sektorju. Tudi letos je povišala financiranje znanosti, s 377 na 450 milijonov. S 1. marcem so višji štipendije, otroški dodatek in denarna socialna pomoč. Gospodarstvo je dobilo 670 milijonov spodbud. Uskladitev pokojnin je letos največja v zgodovini samostojne Slovenije. In ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga (na sliki) vodi Simon Maljevac, je zasnovalo dolgotrajni program javnih stanovanj, ki ima prvič v zgodovini države tudi reden vir financiranja

Vlada Roberta Goloba je sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi, s financiranjem vred. Ukinila je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zvišala je plače zaposlenim v javnem sektorju. Tudi letos je povišala financiranje znanosti, s 377 na 450 milijonov. S 1. marcem so višji štipendije, otroški dodatek in denarna socialna pomoč. Gospodarstvo je dobilo 670 milijonov spodbud. Uskladitev pokojnin je letos največja v zgodovini samostojne Slovenije. In ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga (na sliki) vodi Simon Maljevac, je zasnovalo dolgotrajni program javnih stanovanj, ki ima prvič v zgodovini države tudi reden vir financiranja.
© Borut Krajnc

Na Fakulteti za družbene vede, na njenem Centru za raziskovanje javnega mnenja, so na začetku tega meseca objavili rezultate zadnje raziskave Slovensko javno mnenje (SJM). Ta je med drugim pokazala, da so prebivalci Slovenije na splošno zadovoljni in srečni. Vprašanje, s katerim na centru že desetletja začenjajo intervjuje, je tisto o zadovoljstvu z življenjem. Ima šifro Z1 in je takole: »V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem? Izberite ustrezno vrednost na lestvici od 0 do 10, pri čemer 0 pomeni, da ste izredno nezadovoljni, 10 pa, da ste izredno zadovoljni.« V raziskavi, ki je trajala od novembra do februarja letos in ki velja za »bmw« med slovenskimi javnomnenjskimi raziskavami, so v povprečju respondenti na to vprašanje odgovorili s 7,15, kar je ena najvišjih ocen v zadnjem obdobju. Leta 2020 je bila povprečna ocena odgovorov na to vprašanje 6,9, takoj po osamosvojitvi, leta 1992 in leta 1995, pa 6,29 in 6,46.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Rudi Kropivnik, Ljubljana

    Ne kličimo nesreče

    Zelo dobrodošel je naslovni članek Boruta Mekine, ki tako kot v tem, večkrat postavlja stvari na pravo mesto. Preveč se je razpaslo objavljanje prispevkov po načelu »čim slabša novica tem boljša za medije«. Zmagovalec je tisti, ki zna določen dogodek naslikati čim bolj črno. Poleg tega je v človeški naravi, da človek gravitira k podobno mislečim. Več