Uredništvo

 |  Družba

»Temeljna težava odraslih je, da niso zmožni artikulirati težav mlajših generacij«

IZJAVA DNEVA

"Na Zahodu je danes vse bolj pomembno tudi to, da se otroci izpopolnjujejo, kar naj bi jih pripravilo na prekarno in negotovo prihodnost. Ker z vseh strani grozijo pritiski odraslega življenja, je treba otroške urnike nujno zapolniti s športnimi aktivnostmi, glasbenimi in plesnimi šolami, dodatnimi urami pouka in drugimi zunajšolskimi obveznostmi. Hkrati se morajo otroci ob vikendih družiti, obiskovati in mrežiti glede na preference svojih staršev, ki jih že od malega pripravljajo na prekarno odraslost. Sodobno ekscesno pozornost do otrok torej podpirajo tudi ekonomski procesi, ki jih zaznamujeta materialna neenakost in negotovost."

"Temeljna težava odraslih je, da niso zmožni artikulirati težav mlajših generacij ali preprosto razumeti materialnih pogojev njihovih vsakodnevnih življenj – zato najpogosteje zapadejo v moralizatorske pridige o škodljivosti tehnologije in tehnološki odvisnosti, ki da otroke oblikuje v nevedne in pasivne subjekte."

(Anamarija Šiša, asistentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, o tem, da biti v koraku z mladimi postaja vse zahtevnejša naloga; via disenz.net)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.