STA

 |  Svet

Evropski svet poziva k takojšnjemu humanitarnemu premoru

Voditelji držav članic EU so pozvali k takojšnjemu humanitarnemu premoru v spopadih med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu

Voditelji so po Michelovih besedah poudarili tudi pomen vloge storitev, ki jih v Gazi in v širši regiji zagotavlja agencija Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA)

Voditelji so po Michelovih besedah poudarili tudi pomen vloge storitev, ki jih v Gazi in v širši regiji zagotavlja agencija Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA)
© Wikimedia Commons

Voditelji držav članic EU so danes pozvali k takojšnjemu humanitarnemu premoru v spopadih med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Izrael so pozvali, naj ne sproži ofenzive na Rafo na jugu Gaze.

"Evropski svet je osupel zaradi števila izgubljenih življenj civilistov, kakršnega še ni bilo, ter kritičnih humanitarnih razmer. Evropski svet poziva k takojšnjemu humanitarnemu premoru, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja, brezpogojno izpustitev vseh talcev in dobavo humanitarne pomoči," so voditelji zapisali v sklepih.

Kot je po zasedanju voditeljev držav članic sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je "Gaza na robu lakote, humanitarne razmere pa so katastrofalne. "Celovit, hiter, varen in neoviran humanitarni dostop v Gazo je ključnega pomena," je povzela sklepe vrha.

Poudarila je, da bi moralo vsak dan na območje Gaze po kopnem, zraku in morju vstopiti za 500 tovornjakov pomoči, a je je po njenih besedah precej manj.

Voditelji so po Michelovih besedah poudarili tudi pomen vloge storitev, ki jih v Gazi in v širši regiji zagotavlja agencija Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA). Ob tem so pozdravili preiskavi obtožb o domnevni vpletenosti 12 uslužbencev agencije v Hamasove napade na Izrael.

"Danes sprejeti sklepi so pomembni, saj imamo večji vpliv, ko smo enotni. Z današnjim močnim sporočilom o številnih različnih temah, povezanih z razmerami na Bližnjem vzhodu, kažemo, da smo kredibilen akter in da lahko igramo pozitivno vlogo:"

Charles Michel,
predsednik Evropskega sveta

"Evropski svet izraelsko vlado poziva, naj ne sproži kopenske ofenzive na Rafo, saj bi to še poslabšalo že tako katastrofalne humanitarne razmere in onemogočilo nujno potrebno zagotavljanje osnovnih storitev in humanitarne pomoči," so še poudarili voditelji.

V Rafi, ki leži tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko. Gre za zadnje mesto v Gazi, ki še ni bilo tarča izraelske kopenske ofenzive.

Voditelji EU, med njimi premier Robert Golob, so tudi znova obsodili napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani in priznali pravico Izraela do obrambe. Pozvali pa so tudi k izpustitvi vseh preostalih talcev, ki jih je med napadom na Izrael zajel Hamas.

"Danes sprejeti sklepi so pomembni, saj imamo večji vpliv, ko smo enotni. Z današnjim močnim sporočilom o številnih različnih temah, povezanih z razmerami na Bližnjem vzhodu, kažemo, da smo kredibilen akter in da lahko igramo pozitivno vlogo," je poudaril predsednik Evropskega sveta.

To velja pri prepričevanju Izraela, da spoštuje mednarodno humanitarno pravo, pa tudi pri podpori prizadevanjem za iskanje rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu, je povedal Michel.

KDPNQEMqKAU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.