STA

 |  Svet

»Izraelski genocid nad Palestinci v Gazi je stopnjevanje dolgotrajnega naselitvenega kolonialnega procesa izbrisa«

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je objavila poročilo, v katerem trdi, da je Izrael med vojno v Gazi zagrešil več genocidnih dejanj, ki jih definira konvencija o preprečevanju zločina genocida

Po besedah Francesce Albanese obstajajo indici, da je Izrael zagrešil tri od petih genocidnih dejanj, storjenih z namenom v celoti ali delno uničiti neko narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino, v skladu z definicijo v konvenciji o preprečevanju in kaznovanju genocida

Po besedah Francesce Albanese obstajajo indici, da je Izrael zagrešil tri od petih genocidnih dejanj, storjenih z namenom v celoti ali delno uničiti neko narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino, v skladu z definicijo v konvenciji o preprečevanju in kaznovanju genocida
© Loey Felipe / UN / Flickr

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je v ponedeljek objavila poročilo, v katerem trdi, da je Izrael med vojno v Gazi zagrešil več genocidnih dejanj, ki jih definira konvencija o preprečevanju zločina genocida, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael njene trditve odločno zanika.

Francesca Albanese, neodvisna strokovnjakinja, ki jo je imenoval Svet ZN za človekove pravice (UNHCR), vendar ne govori v imenu Združenih narodov, je v ponedeljek objavila poročilo z naslovom Anatomija genocida, ki ga bo danes tudi predstavila UNHCR.

V njem je med drugim zapisala, da "obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je bil dosežen prag, ki kaže na izvajanje genocida nad Palestinci v Gazi".

"Narava in obseg izraelskega napada na Gazo ter uničujoče življenjske razmere, ki jih je povzročil, razkrivajo namen fizičnega uničenja Palestincev kot skupine."

Francesca Albanese,
posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja

Po njenih besedah obstajajo indici, da je Izrael zagrešil tri od petih genocidnih dejanj, storjenih z namenom v celoti ali delno uničiti neko narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino, v skladu z definicijo v konvenciji o preprečevanju in kaznovanju genocida.

"Narava in obseg izraelskega napada na Gazo ter uničujoče življenjske razmere, ki jih je povzročil, razkrivajo namen fizičnega uničenja Palestincev kot skupine," je Albanese zapisala v poročilu, ki ga je Izrael takoj zavrnil kot "nespodobno sprevračanje realnosti".

Izraelsko diplomatsko predstavništvo v Ženevi je njeno poročilo po navedbah AFP označilo za "nadaljevanje kampanje, katere cilj je spodkopati samo ustanovitev judovske države". Ob tem so trdili, da "Izrael vodi vojno proti Hamasu in ne proti palestinskim civilistom".

Albanese pa vztraja, da so nekateri visoki izraelski uradniki s svojimi izjavami izrazili namero o genocidnih dejanjih, ter opozorila na etnično čiščenje. V poročilu je tudi poudarjeno, da se izraelsko zlorabljanje Palestincev ni začelo 7. oktobra lani po napadu gibanja Hamas na Izrael.

"Izraelski genocid nad Palestinci v Gazi je stopnjevanje dolgotrajnega naselitvenega kolonialnega procesa izbrisa," je navedeno v poročilu.

Skupno število Palestincev, ki so bili od 7. oktobra lani ubiti v ofenzivi izraelskih oboroženih sil v Gazi, po zadnjih podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje znaša 32.333, še skoraj 75.000 ljudi pa je ranjenih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.